Hirdetés

A Google Earth segített a terroristáknak

Az indiai hatóságok közleménye szerint a múlt heti mumbai terrortámadás elkövetői nagy valószínűség szerint a Google Earthöt is használták a merényletsorozat előkészítéséhez. Az információra a nyomozati anyagok összesítése és az egyetlen életben maradt terrorista kihallgatása során derült fény. A rendőrség szerint az elkövetők műholdas telefonnal tartották egymással a kapcsolatot és GPS segítségével navigálták magukat célpontjaik felé.  

Hirdetés

Nem ez az első eset, hogy terrorista csoportok a Google „digitális világatlaszának” segítségét veszik igénybe akciók tervezéséhez. Korábban egy palesztin fegyveres csoport vezetője árulta el, hogy ezt a szolgáltatást használják támadásaik kivitelezéséhez, és felmerült az is, hogy több brit katonai létesítmény megtámadásának előkészítéséhez is ez az alkalmazás nyújtotta a digitális hátteret Irakban.

India korábbi elnöke, A.P.J. Abdul Kalam már 2005-ben figyelmeztetett a Google Earth műholdas felvételeivel való visszaélés lehetőségeire. A kijelentéssel egyetértésben több ország – beleérve Kínát és a Egyesült Államokat is – aggályosnak tartja, hogy a műholdképek segítségével bárki tanulmányozhatja katonai létesítmények pontos helyzetét és kialakítását.

A múlt heti terrortámadás elkövetői ugyanakkor egyetlen katonai létesítményt sem támadtak meg, és azonos hatékonysággal használhattak volna akár térképeket vagy turistáknak szánt kiadványokat is. A Google az eset kapcsán hangsúlyozta, hogy a Google Earth műholdfelvételei mindenki számára hozzáférhetők, és rámutatott, hogy a szoftvert sokkal gyakrabban állítják hasznos vagy nemes célok szolgálatába, például humanitárius szervezeteknek is segít a segélyeik célba juttatásában.  

A Google egyébként a nemrég fellőtt GeoEye-1 műhold segítségével új felvételeket készít a Föld felszínéről, amelyek már 41 centiméteres felbontásban is elérhetőek lesznek – igaz, nem a nagyközönség számára. Az amerikai kormány ugyanis 50 centiméteres felbontásban maximalizálja a kereskedelmi célú műholdfelvételek legnagyobb felbontását.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények