Megegyezett a Google és az MPEG LA

A felek tegnap közös közleményben jelentették be, hogy megállapodtak több olyan technológia licenceléséről, melyet a Google a VP8 videotömörítési eljárásban, illetve ennek továbbfejlesztett változatában (VP9) felhasznál. A megállapodásban szerepel az is, hogy a Google a VPx kodekre vonatkozó, így megszerzett jogait tovább licencelhesse a felhasználók számára.

A jogtulajdonosokat tömörítő MPEG LA bejelentette azt is, hogy felszámolják azt a szabadalmi szövetséget, melyet azért hoztak létre, hogy a Google-t a VP8-ban használt technológiák miatt tárgyalóasztalhoz – vagy bíróságra – kényszerítsék.

Az egyezmény pénzügyi feltételeiről a megállapodás feletti elégedettségüket kifejező szerződő felek nem adtak ki információkat.

Igazi versenytársat kaphat a H.264

A licencszerződéssel most lezárult történet 2010-ben indult, amikor a VP8 kodek technológiája a 123 millió dollárért felvásárolt On2 Technologies megszerzésével a Google-hoz került. Ez alapján a Google és partnerei a szabadon felhasználható Vorbis audiokodek beépítésével létrehozták a WebM technológiát, melyet széles körben szeretnének elterjeszteni a webes streamvideók közvetítésre.

A Google befolyásos pozíciója miatt épp ezért volt fontos döntés a részükről, amikor 2011 januárjában bejelentették, hogy a Chrome böngésző terveik szerint nem támogatja majd a konkurens, például kamerákban és lejátszókban is használt kodeket, az MPEG LA által jogkezelt, korábban licencdíjköteles H.264-et. Az MPEG LA ekkor alakította meg az említett szabadalmi szövetséget. Habár a Google közölte, hogy a WebM-mel egy magas minőségű, szabadalmi védettségtől mentes, nyílt forrású technológiát akarnak kínálni a web számára, az MPEG LA ezt vitatta, mivel úgy ítélték meg, hogy a VP8 egyes elemei védettek.

Azóta történt