A Google ballonjai segítenek Puerto Ricónak

Bár a Loon még nincs teljesen kész, vészhelyzetekben most már a világ több helyén is bevetik a rendszert.

Az Egyesült Államok távközlési felügyelete (Federal Communications Commission – FCC) kísérleti jelleggel engedélyt adott a Google-nak, hogy segítsen létrehozni egy sürgősségi mobilszolgáltatást a nemrégiben több természeti katasztrófát is elszenvedett Puerto Ricóban. A lépés különlegességét az adja, hogy mindezt a még tesztelés alatt álló ballonos technológiájával (Project Loon) valósítják meg. A helyi szolgáltatók egyetértésével és közreműködésével megvalósítandó hálózat a 900 MHz-es frekvencián működik majd.

Puerto Rico az USA társult állama, és az elmúlt hetekben több olyan csapás is érte – a legsúlyosabb károkat két hurrikán okozta –, melyek következtében gyakorlatilag megsemmisült a 3,6 millió lakost számláló ország infrastruktúrája, alig van áram, tönkrementek az átjátszó tornyok, épületek omlottak le, így a polgárok nagyobbik része pl. a kommunikációs szolgáltatásokhoz sem fér hozzá: a mobilcellák 81,7 százaléka teljesen működésképtelen, a 78 megyéből 22-ben egyáltalán nincs vezeték nélküli szolgáltatás.

Puerto Rico
[+]

A Google nem önállóan hoz létre egy hálózatot, a határozott idejű, jövő év április negyedikéig érvényes licenc arra ad módot, hogy a helyi szolgáltatók és Project Loon közösen teremtsék meg a sürgősségi szolgáltatást.

A Project Loon tesztjei tavaly februárban kezdődtek meg állami támogatással Srí Lankán, de ugyanebben az időben Puerto Ricóban is felállítottak egy állomást, hogy pl. innen bocsássák fel azokat a ballonokat, melyek a Telefónica közreműködésével a szintén katasztrófa sújtotta Perunak biztosítanak alapszintű internetkapcsolatot az áradásokat elszenvedett régiókban.

A 20 km magasan lebegő ballonokat kifinomult algoritmus – mely például a széljárás előrejelzéseit is elemzi – segítségével tartják fenn olyan rendszerben, hogy a kapcsolatot folyamatosan tudják biztosítani.

Azóta történt

Előzmények