Megfeküdt a Google

Nem tudni, mióta, de jelenleg az a helyzet, hogy a Google keresője minden nyelven bármilyen találatra azt jelzi, hogy a meglátogatni kívánt oldal veszélyes a számítógépre.

Ez az igen hasznos figyelmeztetés akkor szokott megjelenni, amikor egy olyan oldalt találunk, amelyik adathalászat, vírusterjesztés stb. miatt tiltólistán van, ezért a cég előre figyelmeztet, hogy ide ne lépjünk be, vagy csak saját felelősségre.

Mivel elsőre úgy tűnik, hogy a Google teljes hálózatát érinti a jelenség, megkerestük a magyar képviselőt, aki ezekben a percekben tájékozódik. Nem lehetetlen a hackertámadás sem. A StopBadware.org, mely a védelmi támogatást adja, jelenleg nem elérhető.

A fejleményekről beszámolunk.

Frissítés, 16:22: Úgy tűnik, megszűnt a hiba. Talán mégsem támadás, hanem valamilyen belső hiba történt. Gyorsak voltak. De várjuk a hivatalos tájékoztatást.

Frissítés2, 16:39: Felmerült, hogy a hiba itt, Magyarországon volt, a magyar szolgáltatók hibájára gyanakodnak, ám ez csak feltételezés. S hétvége van, senki sem elérhető. De próbálkozunk, hiszen valaki mégis csak megoldotta a problémát.

Frissítés3, 16:49: Több helyről is kaptunk érdemi információt – a Google-tól nem –, s ezek szerint globális problémáról volt szó, mely körülbelül fél-egy órán keresztül állt fenn. Az okot egyelőre nem ismerjük, de a Webisztán egyik hozzászólása szellemes: „Lehet most indítják be a gdrive-ot, és az vágta haza. :D ”.

Frissítés4: Megkaptuk a választ. Marissa Mayer, a felelős alelnök szerint egy apró hiba, egy elgépelés okozta a hibát: a StopBadware.org listájában szerepelt egy fölösleges karakter, s ez okozta a galibát.

Frissítés5: A StopBadware.org közleményben tiltakozott, s helyreigazítást kért a Google-tól, mivel állításuk szerint ők csak ajánlásokat adnak, a veszélyes oldalak listáját a Google generálja, a hibát tehát ők követték el. A hiba természetéből adódott (a figyelmeztető oldal a StopBadware.org-ra irányította a felhasználókat), hogy a szervezet szervere a túlterhelés miatt összeomlott.

Ez  persze bárhol megtörténhet. Ám elgondolkodtató, hogy a sérülékenységnek ez a foka elfogadható-e? Vagyis: OK a Google, szeretjük, jó is, de ha ennyire centralizált az internethasználatunk, akkor egyetlen véletlen hiba okozta probléma  nem kéne hogy arra emlékeztessen bennünket, hogy a sokszínűség nem csak jobb, hanem biztonságosabb is?

Google

Azóta történt