A Google Chromebookkal váltaná ki a Windows XP-s gépeket

Szerdán jelentette be a Google hivatalos vállalati blogján Rajen Sheth, a Chrome termékmenedzsment igazgatója, hogy a cég újabb nagy lépést tett a Chromebookok vállalati elfogadottsága és terjedése érdekében.

Az egyik legnagyobb problémára találtak ugyanis megoldást, megállapodást kötöttek a VMware Horizon View használatáról, mostanra pedig elkészült az optimalizálás is Chromebookra. Jelenleg néhány kiválasztott tesztelő visszajelzései alapján finomítanak még egy kicsit a rendszeren, hamarosan azonban bárki megvásárolhatja majd az alkalmazásbolton keresztül a virtualizációs vállalat legújabb üdvöskéjét. Pontos dátumot erre vonatkozóan még nem jelölt meg a cég.

A Horizon View HTML5-kompatibilis böngészők bármelyikén használható, így olcsó Chrome OS-szel működő gépekkel is elég ellátni az alkalmazottakat, miközben a Windows alapú alkalmazások boldogan működnek majd a rendszer egyik megnyitott fülén.

A WMware Blast HTML5 technológiára épülő, DaaS (desktop as a service) szolgáltatás árazásáról sem szól a bejegyzés, erre a windowsos rendszerekre készült verzióból lehet talán következtetni, itt a legkisebb, 10 licences verzió 2 823 euróba (310 forintos árfolyamon számolva ez egy gépre 87 500 forint/év) kerül.

"A Windows XP támogatásának megszűnése után a Chromebookkal és a DaaS szoftverkörnyezettel a biztonsági rések, a kompatibilitási gondok és a migrációs költség egyszeriben a múlt problémái lesznek." - írja blogbejegyzésében Rajen Seth.

A Google egyébként nem áll rosszul az utóbbi idők eladási statisztikái alapján, az NPD adatai szerint  a 2012-ben még szinte mérhetetlen jelenlét után 2013 novemberére minden ötödik eladott notebook Chromebook volt az Egyesült Államokban. Ezzel a bővüléssel nem csak ebben a szegmensben lett rekorder a Google, de úgy is, ha a táblagépek és notebookok eladási számait egyben kezeljük, a legnagyobb területet a Chrome OS-szel szerelt gépek hódították meg maguknak 2013 utolsó negyedévében.

A felhasználók legnagyobb problémáját eddig a Microsoft Office hiánya, illetve számos, kifejezetten Windowsra írt szoftver nélkülözése jelentette. Ezt a redmondi vállalat egy érdekes stílusú reklámmal igyekezett is a potenciális vásárlók tudomására hozni.

Azóta történt

  • Újdonságok a Chrome 33-ban

    A böngésző legújabb stabil változata hétvégén lett elérhető, néhány korábban bejelentett funkción kívül számos biztonsági javítás is bekerült.

  • Mobiltelefonon nem hiányzik a Start menü

    A Chrome Remote Desktopnak köszönhetően azok is nyomkodhatják a Microsoft csempéit, akiknek érintőképernyős monitoruk nincs, de androidos okostelefonjuk vagy táblagépük igen.

  • Vigyázz, ez HTTP és nem HTTPS

    A Google Chrome böngésző fejlesztőinek egy csoportja szeretné bevezetni, hogy a nem biztonságos kapcsolatról értesüljenek a felhasználók.