Új, olcsó Chromebookot mutatott be a Google

Tegnap egy új Chromebookot mutatott be a Google. Az vállalat „internetfüggő” operációs rendszerét futtató konfiguráció két tekintetben is radikálisan eltér a korábbi modellektől: közel feleannyiba kerül, és nem x86-os, hanem ARM-architektúrájú processzorra épül. Az előbbinek is köszönhető, hogy a noteszgépet a „for everyone” (mindenkinek) szlogennel népszerűsíti a cég.

Az előző generációs Samsung Chromebook 550 alapkiépítésben (3G-modem nélkül) 449 dollárba került, jóval többe, mint egy mindennapi célokra számos tekintetben jobban használható netbook, az új – egyébként szintén a dél-koreai vállalat által gyártott – modell 249 dolláros ára azonban már e kategóriával is versenyképes. A specifikációk hasonlóak, noha a frissítés könnyebb és valamivel kircsúbb is lett. A 11,6 hüvelykes a kijelző 1366 x 768 pixel felbontású, az akkumulátor 6,5 órányi üzemidőt biztosít, valamint 2 GB memória és mindössze 16 GB helyi háttértár került az egy kilogrammnál alig nehezebb készülékbe. Sajnos az új modell 3G- (vagy 4G-)vezérlőt nem tartalmaz, kizárólag wifin tud vezeték nélkül kapcsolódni az internetre. Érdekesség, hogy a Google két évig ingyen ad 100 GB-nyi Drive tárhelyet minden géphez.

A notebookbokban a Samsung Exynos 5 kétmagos rendszerchip dolgozik, mely a vállalat szerint – a hardveres gyorsításnak köszönhetően – gördülékenyen birkózik meg a felhasználófelület animációival és akár az 1080p felbontású videók lejátszásával is. Az új gép az Egyesült Államokban jövő heti szállítással már előrendelhető.

Azóta történt