Így védené a Google a gyalogosokat gázoláskor

A friss szabadalom szerint egyfajta „emberi légypapír” tapasztaná az autóhoz az elgázolt embert.

Az autonóm autó technológiáján gőzerővel dolgozó Google a múlt héten kapott szabadalmi védettséget egy olyan megoldásra, mely az autó által elütött gyalogosokat óvná meg a súlyos sérülésektől.

A megoldás egy, az autó elejére szerelt „emberi légypapír”, egy olyan ragadós felület, amely az elgázolt embert odatapasztja a motorháztetőre, a lökhárítóhoz, vagy az oldallemezekhez, így védené attól, hogy a szélvédőnek csapódjon, illetve hogy az ütközés erejétől elrepüljön valamilyen irányba.


[+]

Az a törekvés, hogy csökkentsék a gyalogosok által elszenvedett halálos balesetek számát, egyáltalán nem új, írja a Google a leírásban – a nagy autógyáraknál folynak ilyen fejlesztések, pl. a Volvo a szélvédő alsó részére szerel légzsákokat hasonló célból, a Jaguár pedig a motorháztetőnél alkalmaz egy megoldást, ami elnyeli a mozgási energia egy részét. Azért ebbe az irányba megy a fejlesztés, mivel szakértői vizsgálatok szerint a súlyos sérülések többsége nem az autó és az ember első ütközéséből adódik, hanem a tehetetlenül repülő test később szenvedi el ezeket.

Hogy ez felső réteg ne okozzon esztétikai gondokat, vagyis hogy ne koszolódjon el a ráragadt rovaroktól és egyebektől, úgy képzelik el, hogy a réteget az ütközés hatására könnyen törő „tojáshéjburkolat” alá szerelik fel az autóra.

Egy megkérdezett szakértő azonban más, megoldandó problémára is felhívja a figyelmet: előfordulhat, hogy ha a „felragadt” gyalogos eltakarja a kilátást a vezető elől, és így egy második baleset is bekövetkezhet, amikor a még mozgásban lévő autóval a sofőr nekimegy valaminek.

Azóta történt

  • Rugalmas kaszni balesetekhez?

    A Waymo szabadalma bonyolultabb mint a légypapíros gyalogosvédelem, de egyelőre ez is csak egy ötlet. Ha viszont beválik, nagy siker lehet.

Előzmények