Lassult, de stabil a biztonsági piac növekedése

A biztonsági szoftverek globális piaca tavaly nem esett vissza ugyan, de a vártnál jóval kisebb mértékben növekedett – írja a Gartner friss jelentése: a 2012-es 19 milliárd dolláros árbevétel 2013-ra 19,9 milliárdra emelkedett, ami 4,9 százalékos növekedést jelent (az előző évben közel nyolc százalék volt ez az adat). A mérsékelt fejlődést a jelentés szerint egyrészt egyes kulcstermékeknél a kommodizáció (a termékek áruvá való alakulásának, alakításának folyamata), illetve a vezető öt nagyvállalat visszaesése okozta.

Még nincs baj

„A piac tavaly lassabb, de még mindig egészséges növekedést tapasztalhatott” – értékelte az eredményeket Ruggero Contu, a Gartner kutatási igazgatója, aki hozzátette azt is, hogy főként a végponti biztonsági szoftverek és a biztonságos levelezést kínáló programok (secure email gateway – SEG) esetében tapasztalható lassú növekedés (különösen a fogyasztó végponti megoldásoknál), pedig ezek adják a teljes piac negyedét. Súlyosbította a helyzetet a fejlett végponti technológiáknál tapasztalható árnyomás, így nehezebb volt eladni a termékeket.

Ugyanakkor a tavalyi év fő trendjének az számít, közölte a szakember, hogy a mind kifinomultabb és egyre gyakoribb célzott támadások arra kényszerítik a cégeket és az egyéb szervezeteket, hogy újragondolják biztonsági stratégiájukat, és elkerülhetetlennek látszanak az újabb biztonsági beruházások. Ennek két fontos következménye lehet Contu szerint: a céges rendszerek egyrészt biztonságosabban fognak működni, ugyanakkor várható, hogy a vállalatok, szervezetek az átalakítás során egyre fejlettebb informatikai infrastruktúrával és szakértői gárdával szerelkeznek fel, ez viszont hátrányosan érintheti a biztonsági termékeket gyártó cégeket.

A fő elemek alig változtak

A legnagyobb gyártó 2013-ban maradt a Symantec, és a tavalyi második, a McAfee is megőrizte helyét. A harmadik és a negyedik helyen viszont csere történt: tavaly az IBM – ha csak kevéssel is, de – megelőzte a Trend Micrót (egyébként a többiektől eltérően nem kizárólag erre a területre szakosodott IBM már nagyon rég került dobogóra). Ez a négy vezető vállalkozás birtokolja a a teljes biztonsági piac 39 százalékát.

A regionális piacokat tekintve sem történt számottevő változás: továbbra is a fejlődő ázsiai-csendes-óceáni régió (12,8 százalék), Kína (pontosabban: Greater China) (11 százalék) és Eurázsia (9,3 százalék) mutatja a legdinamikusabb növekedést. E növekedés természetesen a felfelé kapaszkodásból, a kevésbé ellátottságból fakad elsősorban. A három legnagyobb régió (Észak-Amerika, Nyugat-Európa és a hagyományos ázsiai-csendes-óceáni térség) a bevételek 83 százalékát adták tavaly, és az átlagnál is lassabb növekedést (4,1 százalék) produkáltak.

Azóta történt

  • Az okostelefon beépített hackerré teszi az alkalmazottakat

    A megkérdezettek harmada úgy használja saját készülékét, hogy nem tudja vagy nem érdekli, hogy mik az arra vonatkozó céges előírások – ugyanakkor egyre nagyobb az igény a céges és privát adatok módszeres elkülönítésére.

  • A T-Systems állítja, hogy biztonságosak a Bubi dokkolói

    A T-Systems Magyarország határozottan cáfolja a közösségi médiában és a sajtóban megjelent, szerintük téves és szakmai alapot nélkülöző állításokat a bankkártyaolvasók veszélyeiről.

Előzmények