Hirdetés

Az okostelefon beépített hackerré teszi az alkalmazottakat

A Samsung nemrégiben elvégzett People-Inspired Security kutatása szerint az európai munkavállalók egyre gyakrabban intézik privát ügyeiket irodájukból, viszont ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt a munkaidőn kívüli munkával töltött órák száma is. A munkaidő szabadabb beosztását az új technológiák, valamint az azokhoz kapcsolódó új felhasználói készségek teszik lehetővé. A végeredményből pedig nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató is profitálhat. Ám ezzel a folyamattal párhuzamosan felléptek új veszélyek is.

Összemosódik a munka és a magánélet

A megkérdezett 4500 európai munkavállaló 75 százaléka intézi személyes ügyeit munkaidőben, és körülbelül ugyanennyien munkaidőn kívül végzik el irodai teendőiket. Érdekesség, hogy a munkavállalók közel fele szerint azáltal, hogy megválaszthatják, mikorra essenek a munkaórák, nem csak sokkal több feladat elvégzésére képesek egy adott időn belül, de a személyes teendőket is hatékonyabban tudják elintézni.

Hirdetés

A magánéletnek és a munkának ezt a fajta összemosódását egyértelműen a hordozható elektronikus eszközök és az ahhoz kapcsolódó alkalmazások tették lehetővé: egy átlagos munkavállaló okostelefonján például 10 személyes és 8 munkához köthető applikáció található. Így gyakorlatilag a munkahelyi és személyes telefon fogalma is összemosódott. A válaszadók közel fele saját telefonját munkahelyi feladatok elvégzésére is használja, cserébe pedig egy részük személyes ügyeit céges telefonról intézi. Ez is jelzi, hogy az összemosódás nem egyértelmű, és bár egy stresszmentesebb élethez járulhat hozzá, komoly IT biztonsági kérdéseket is felvet.

A beépített hackerek kora

A tanulmány bevezeti a „beépített hackerek” fogalmát, amely alatt olyan informatikában jártas munkavállalókat ért, akik bármilyen technológiát képesek alkalmazni, teljesen ignorálva a munkahelyi előírásokat, csak hogy egy munkát elvégezzenek. A számok is igazolják, hogy a megkérdezettek több mint negyede használta már saját készülékét arra, hogy egy, a cégük által blokkolt oldalhoz hozzáférjen, és azon keresztül dolgozzon.

Samsung

Dr. Dimitros Tsivrikos, a University College London üzleti és fogyasztói szokások pszichológusa a kutatás kapcsán elmondta, hogy „miként az emberek kreativitásukat használják a mindennapi helyzetek megoldására, úgy a munka világában a technológia ad erre lehetőséget. A smart technológiákon szocializálódott fiatalabb generáció tagjai egyfajta velük született digitális intelligenciával rendelkeznek, így ők önkéntelenül is alakítják és fejlesztik ezeket az IT trendeket.”

Egyén ihlette biztonság

A felmérés arra a tényre is rávilágított, miszerint az európai irodisták nagy része egyáltalán nincs tisztában a hordozható készülékek és az IT biztonság közötti összefüggésekkel:

 • a megkérdezettek 29 százaléka használja úgy saját készülékét, hogy nem tudja vagy nem érdekli, hogy mik az arra vonatkozó céges előírások
 • a spanyol dolgozók 39 százaléka használja leginkább ilyen módon mobilját vagy táblagépét
 • a kutatásban résztvevők 55 százaléka nem is tudja, hogy cégének van-e mobilbiztonsági előírása, ha pedig van, és tud róla, akkor vagy nincs tisztában annak tartalmával, vagy szándékosan figyelmen kívül hagyja

A kutatás egyik meglepően pozitív eredménye, hogy az IT biztonsággal kapcsolatos tudatosság magasabb szinten áll, mint egy éve, a válaszadók 95 százaléka pedig már tett lépéseket is a biztonságos adatkezelés érdekében.

A felmérésből még kiderült:

 • több, mint a válaszadók egyharmada szerint produktívabban telnek a mindennapok így, hogy egy készülékről intézhetőek mind a munkahelyi, mind a magánjellegű ügyek
 • tízből hárman úgy gondolják, hogy még soha ilyen szinten nem folyt egybe magán és céges életük
 • azon válaszadók 70 százaléka, akik magánügyeket intéznek munkaidőben saját bevallásuk szerint átlagosan akár napi fél órát töltenek számlák befizetésével vagy banki ügyeik rendezésével
 • akik viszont szabadidejükben dolgoznak, napi 45 percet is eltöltenek céges ügyek intézésével, jellemzően a reggeli órákban
 • az olaszok leginkább hajlamosak arra, hogy magán- és munkahelyi életüket összemossák: 90 százalékuk szokott munkaidőben privát ügyeket intézni, 86 százalékuk pedig munkaidőn kívül is dolgozik

A kutatásról

A felmérést a OnePoll független piackutatói végezték 2014. május 27-e és június 9-e között 4500 olyan európai irodai dolgozó bevonásával, akik különböző hordozható eszközöket használnak munkájuk során. A kutatásban 1000 angol, német és francia, valamint 500 spanyol, olasz, belga és holland dolgozó vett részt.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • A magyar netezők több mint fele használ okostelefont is

  2013 végére a hazai oldalletöltések között a mobileszközről generált oldalletöltések már a 10%-os határt ostromolják, ami azt jelenti, hogy minden tizedik oldalletöltést mobileszközről generálnak.

 • Csökkentené fogyasztói elektronika függőségét a Samsung

  A dél-koreai vállalat bevételének több mint háromnegyede származik fogyasztói elektronikai cikkek értékesítéséből, ezért a Samsung a jövőben megpróbál más területeken is erősíteni.