Hogyan csábítsuk az embereket online fogadásra?

Egy tavaly októberben indult honlap azokra alapozza üzletpolitikáját, akik élvezik a jóslásokat, illetve úgy vélik, nagy valószínűséggel eltalálják, hogy bizonyos események bekövetkeznek-e a közeljövőben, avagy nem. Ami megkülönbözteti a Julian Ellison és Josi Nisioadz által kitalált szolgáltatást az egyszerű pénzkereső online fogadóirodáktól, az az, hogy ingyenesen, pénzbeli tét nélkül is lehet használni.

A szerencsejáték-törvények miatt Máltán bejegyzett, ám írországi cég által működtetett Foretal roppant egyszerű elven működik: a felvetett kérdésekre – melyek mindegyike egy valós, létező problémára keres választ (például, hogy az IT-nál maradjunk, egy aktuális kérdés jelenleg: ajánl-e 2008. szeptember 8-áig a Google több mint 60 milliárd dollárt a Yahoo!-ért?) –, ezekre igen vagy nem választ lehet adni, s a szavazások után a felhasználó krediteket kap, majd folyamatosan nyomon követheti a tippelés állását. A regisztrálás és a használat ingyenes, lehet egyszerű élvezkedésre is használni, ám az üzemeltetők lehetőséget adnak arra is, hogy – amolyan tippmix-módon – pénzt is lehessen keresni vele – a pénzes tétek természetesen külön szabályozás alá esnek, de időszaki győzteseket is hirdetnek a legpontosabb jóslatokért.

Foretal

A kezdőlapon mindig tíz, véletlenszerűen ajánlott kérdés szerepel, de tematikusan is lehet böngészni a feldobott témák között (ezek teljes számát mindig a weboldal tetején lehet megnézni), s a közösségi oldalak mintájára tages megjelenítés is van, amely a kiemelteket tartalmazza. A közösségi oldalak jellemzői egyébként is megtalálhatóak, mivel nem csak az egyszerű tippelésre van lehetőség, hanem a fórumokban meg is lehet beszélni a döntések motívumait. Az elnyert kreditek biztosítják azt, hogy a felhasználó saját jóslatot tegyen közzé, illetve egy másik, már létezőt kiegészíthessen, vagy ahhoz kapcsolódva feltegyen egy új kérdést (öt kredit kell egy saját jóslathoz). A regisztrált felhasználók természetesen saját fiókot is kapnak.

Persze, üzlet, de a Foretal esetében, ha nem reszkíroz az embert pénzt, akkor is roppant szórakoztató lehet.

Azóta történt