A munkahelyek többsége kitiltaná a focivébét

vb-logóAz informatikai vezetők több mint fele, 54 százaléka tiltaná a dél-afrikai futball-világbajnokság mérkőzései online közvetítéseinek elérését a céges hálózatokon – derül ki egy hálózatmenedzsmentben utazó vállalat, a Blue Coat Systems brit szakemberek körében végzett felméréséből. Az okok magától értetődőek: a dolgozók a fontosabb meccsek alatt nem foglalkoznának a munkájukkal, ráadásul a hálózatra is komoly terhet róna a jelentősen megugró adatforgalom.

A június 11-én kezdődő és egy hónapon át tartó sportesemény esetében azért merülhet fel joggal a vállalati szintű szabályozás igénye, mert most először fordul elő a focivébék történetében, hogy a mérkőzések széles körben nézhetők lesznek az interneten is. Nemcsak a BBC közvetíti majd élőben, HD-minőségben az általa sugárzott meccseket, hanem például a Magyar Televízió is, amely a telesport.hu oldalon „nagyon jó minőségben” adja streamelve az összes találkozót. A csoportmérkőzések egy része délután fél kettőkor vagy 4 órakor kezdődik, de a nyolcad- és negyeddöntők felét szintén délután rendezik majd – tehát részben vagy egészben munkaidőben.

Az idézett felmérés szerint ugyan a brit cégek 80 százaléka szabályozza a munkához nem kapcsolódó weboldalak látogathatóságát, több mint 59 százalék nem rendelkezik az üzletileg fontos alkalmazások hálózati prioritását biztosítani képes technológiákkal. Márpedig egyetlen meccs közvetítése gépenként körülbelül 750 MB extra adatforgalmat jelent a céges hálózaton – mondják a szakértők.

A megkérdezett IT-vezetők (69% mondta ezt) ugyanakkor annak is tudatában vannak, hogy a tiltás ellenére a dolgozók mindent megpróbálnak majd, hogy kövessék a mérkőzéseket. Ezt támasztja alá egy másik kutatás is: a PricewaterhouseCoopers vizsgálata szerint a brit férfiak 53, a nők 21 százaléka szeretné nézni a munkaidőben zajló meccseket is. Az alkalmazottak 5 százaléka mondta azt, hogy az esetleges vállalati tiltás sem fogja eltántorítani, ha másként nem megy, beteget jelentenek, 20 százalék pedig inkább szabadságot venne ki, vagy túlórában pótolná a kieső munkaidőt.

A brit szakszervezetek szövetsége egyenesen arra kérte a munkáltatókat, hogy rugalmas munkaidőt engedélyezve adják meg a lehetőséget a dolgozóknak arra, hogy kövessék a mérkőzéseket, akár interneten, akár a televízióban. Így – mondják – megelőzhetőek lennének azok a rövid lefolyású, tömeges megbetegedések, melyek legutóbb a 2006-os vb idején ütötték fel a fejüket országszerte.

Előzmények