Wireless rendszerek vállalati környezetben?

Ma már kevesen vitatják, hogy vezeték nélküli hálózatoké a jövő, és ebben rejlik a legtöbb lehetőség a céges kommunikáció számára is. Egyre fontosabb a mobilitás, a napra, vagy inkább percre készség, és persze nem utolsó szempont a kényelem sem. A kérdés csak az, hogy fejlődött-e annyit a technológia, hogy valóban biztonságos, megbízható legyen a wireless hálózat, illetve mi, felhasználók eljutottunk-e már arra a szintre, hogy felelősséggel tudjuk ezt kezelni? Alapvetően ezeket a kérdéseket boncolgatja az IIR Hungary Vezeték nélkül 2010 című konferenciája, melyet a Novotel Budapest Centrumban, 2010. június 8-án és 9-én rendeznek meg, s ahol a titkosítás, a jelszókezelés, a hozzáférés-menedzsment mint preventív intézkedések a biztonságért, a hatékony incidenskezelés és a hálózatépítés mesterfogásai lesznek a fókuszban.

Hirdetés

A legtöbb vállalati szakember szkeptikus a vezeték nélküli rendszerekkel szemben, nem minden ok nélkül. A mai eszközök, módszerek és a szakértelem azonban „csodákra” képes, élő példa erre a Pannon, illetve most már Telenor tavaly átadott irodaházának vezeték nélküli rendszere, ami a konferencia egyik fő attrakciója. A résztvevők megismerhetik a Pannonház hálózatát, a tervezéstől a megvalósításon át az első tapasztalatokig, amit a nyári működésbe lépés óta gyűjtögettek az ott dolgozók és szakértők.

A Pannonház esettanulmánya mellett az első napon a biztonságé a főszerep. A bankok, pénzintézetek és egyéb, kényes információkkal dolgozó cégek számára Szenes Katalin előadása lehet talán a legérdekesebb, melyben számba veszi az összes drót nélküli eszközt mint veszélyforrást és azt, hogy ki és milyen módon támadhat. Szintén izgalmas téma, hogy hogyan előzhetnénk meg ezeket a támadásokat, milyen módszerek, eszközök állnak már rendelkezésünkre, valamint mi a teendő, ha megtörtént a baj? Ezekre a kérdésekre ad választ Biró László, az Allianz nyugalmazott IT-biztonsági vezetője.

Divatos téma még a nyilvános helyen vagy otthonunkból történő csatlakozás a céges hálózatra, és a benne rejlő veszélyek, mivel egyre gyakoribb a távmunka, illetve a mobil, sokat utazó dolgozó. György Balázs, a HuWiCo egyik alapítója, az egyik legnagyobb bank IT-szakembere, és Nagy Domokos rendszermérnök beszél arról, hogy milyen kockázatokkal jár mindez, hogyan tájékozódhatunk a rendszer biztonságosságáról és javíthatunk-e rajta. Egy szemléletes bemutatóval arról is meggyőződhetnek a résztvevők, hogy milyen gyors és egyszerű egy ilyen hálózat feltörése…

A második nap már inkább technológiai jellegű, a hálózatépítés nehézségeit és mesterfogásait boncolgatja egészen a tervezéstől, az akadályozó tényezők kiszűrésétől a méretezésig, szeparációig. A részvevő megismerhet több olyan eszközt is, ami segít áthidalni a távolságokat, amivel árnyékolhatjuk a cégünk épületét, hogy ne „lássák” a benti információáramlást, és amivel könnyedén szétválasztjuk a felhasználókat aszerint, hogy ki mire kaphat jogosultságot, hozzáférést az adatokhoz. Horváth Tamás a HuWiCo-tól beszél erről.

Délután a CERT Hungary, Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ két kollégája, Szekeres Balázs és Birkás Bence ad kitekintést külföldre a biztonságkultúra és incidenskezelés témakörében, levezetésként pedig a kerekasztal mellett hallhatunk a wireless rendszerek jövőjéről, az aktuális trendekről, tendenciákról.

Részletes program, regisztráció és egyéb információk az IIR Hungary honlapján találhatóak.

Azóta történt

Előzmények