2018. október 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mozilla blog rovat

Frissítést kap a Firefox felhasználói felülete

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A Mozilla tavaly vetetette fel a Firefox felületének finomításának ötletét, amely az Australis nevet kapta. Ez a frissített felület már tetten érhető a fejlesztői változatokban.

Hirdetés

A Mozilla az User Experience blogjában jelentette be, hogy a Firefox csinosított, lágyabb és komfortosabb felhasználó felülete elérhető a Firefox Nightly fejlesztői változatában. A fejlesztés nem hoz radikális újdonságot, inkább egy következő iterációs lépésnek tekinthető. A kor igényeihez hangolt felhasználói felület látványosabb testreszabási lehetőséget biztosít. Emellett nyugdíjba küldte a Firefox 4-es verziójával bevezetett menüt, amelynek a helyét az eszköztárra helyezett menülap veszi át, amelyre tetszőleges gombot helyezhetünk ki. Az új verzióból eltűnik a kiegészítősáv is, amely a kiterjesztések számára kínált megjelenítési felületet, és az állapotsor átalakításával jött létre néhány évvel ezelőtt. A felület egységesítése platformon belül és a támogatott platformok között is megvalósul.

A szögletes formák helyét átvették a lekerekítések, amelyek főleg a lapoknál szembetűnőek. Így a lapok alakja egységes az asztali és a mobil platformokon is. A lekerekített lapformák jobban elkülönítik az éppen megjelenített előtérben lévő lapot a többitől. A rögzített lapok még inkább kitüntetett részt kaptak a lapok eszköztáron, és ugyanolyan elegáns módon jelennek meg, mint a többi lap.

Firefox

Az új felület jobban testreszabható és jobban bővíthető mind a régi felület – ezzel megnyitva az utat az új funkciók könnyebb integrálásához, illetve a kiterjesztéskészítők is egyszerűbben illeszthetik be – teljesen azonos megjelenéssel – az általuk kínált funkciókat a felhasználói felületbe.

Firefox

A gyakran használt funkciók az ablak bal oldalán kapnak helyet az eszköztáron, míg a ritkábban használt elemeket egy külön gomb alá rendezi a böngésző. Ezt a menüt aztán tetszőlegesen, igényeinknek megfelelően alakíthatjuk. A testreszabási folyamat az eddigieknél látványosabb és könnyebben használható.

Firefox

Ebbe a modern felületbe már tökéletesen beleillik a néhány verzióval ezelőtt megújult letöltéskezelő. A fejlesztők arra kérik a felhasználókat, hogy tegyenek próbát az új Firefox-élménnyel, és tapasztalataikat osszák meg a fejlesztőkkel.

Firefox

Az eredetileg a már megjelent 25-ös verzióba szánt felület a 28-as Nightlyban jelent meg, amely 18 hét múlva vélhetően 2014 márciusában debütál a végfelhasználók számára elérhető verzióban.

Firefox

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.