Letölthető a legújabb Firefox

Ma megjelent a Firefox soron következő kiadása. Akik az Australis megjelenése miatt töltenék le az új verziót, csalódottak lesznek, hiszen az új felület még nem része a Firefoxnak – még Nightly (azaz fejlesztői) kiadás szinten sem – így elsősorban a motorházban történt fejlesztések és biztonsági hibajavítások miatt kötelező a frissítés az új verzióra. Egy próbaoldal azért már látható, és a www.getaustralis.com weboldal is azzal kecsegtet, hogy hamarosan bekerül az új kinézetű és az alaposan modernizált UI a fejlesztői verzióba. Jelenleg letölthető UX Nightly formában. A feladat hatalmas és a felhasználói felületet jó néhány ponton alapvetően befolyásolja. Reméljük, a Nightly verzióban hamarosan megjelenik, és akkor egy negyedéven belül a felhasználók is birtokba vehetik az újítást.

Rendszerszintű újdonságok

Az asztali és a mobilos Firefox is szállítja a WebAudio nevű JavaScript API-t, amelynek segítségével a virtuális térben helyezhetünk el különböző hangerejű, akár visszhang vagy torzító effektusokkal ellátott hangokat. A hangforrások mozoghatnak is, így egy háromdimenziós játékot vagy alkalmazást is képesek térhangzással még élethűbbé tenni. További részletekkel a Mozilla hackerei szolgálnak, akik ismertetik a technológiát és a Songs of Diridum demón keresztül meg is tapasztalható, hogy mire képes a WebAudio. Az illusztráció HTML5-ben készült, a WebGL-t is felhasználó Goo Platformon, amelyet modern böngészőben futó játékok készítésére hoztak létre.

Hirdetés

További rendszerszintű újdonságok fejlesztőknek:

Az asztali verzió újdonságai

A rendszerszintű újdonságok mellett az asztali verzióban a keresősáv már laponként eltérhet, így más-más lapon különböző dolgokra is lehet keresni. Amennyiben a Firefoxot már hónapok óta nem használtuk, a frissítések mellett felajánlja a más böngészőből történő – vélhetően friss – felhasználói adatok importálását. Jó hír, hogy a Firefox alaphelyzetbe állítása funkció többé nem törli az aktív böngészési munkameneteket sem.

A mobilverzió újdonságai

A Firefox androidos verziójában megjelent a vendég munkamenetek lehetősége, azaz ha a telefont kölcsönadjuk egy ismerősnek, akkor az előzmények, könyvjelzők és egyéb személyes dolgok nem érhetőek el a számára. Az asztali Firefox 23-as verzióban élesített védelem (a részben titkosított webhelyek lehallgatását és közbeékelődéses – man-in-the-middle – támadásokat hivatott kiküszöbölni) most már alapértelmezetten bekapcsolt védelem. Amennyiben egy – titkosított adatforgalmat bonyolító – „https” oldal nem biztonságosnak tekintett „http”protokollon keresztül elért erőforrásokra is hivatkozik, úgy azokat a Firefox blokkolja és a címsorban megjelenített pajzs ikonnal jelzi a blokkolás aktiválását. A pajzsra kattintva „A Firefox nem biztonságos tartalmat blokkolt” tájékoztatás jelenik meg, és az ablakban lehetőség van a „Blokkolás fenntartása” mellet az adott webhelyre vonatkozóan a „Védelem kikapcsolása” lehetőség használatára is. Ez utóbbit azonban csak különös körültekintés mellett szabad alkalmazni, főleg akkor, ha az oldallal nem osztottunk meg semmilyen személyes és fontos adatot. A részben titkosított webhelyek üzemeltetőit érdemes értesíteni a fennálló problémáról, amelynek megoldásában segítségre lehet a protokollrelatív linkek használata.

Ebben a verzióban a kiterjesztések már a címsorban jeleníthetnek meg jelzéseket a felhasználók számára. A távoli debuggolási lehetőséget a beállítások közül tették elérhetővé a fejlesztők, így a Firefox OS mellet már a mobil Firefoxon is hibakeresést végezhetünk az asztali Firefox böngészőből.

A támogatott nyelvek közé felkerült a román, az ír és az ukrán is.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

A Thunderbird új verziójában megjelent hibajavítások listája.

A SeaMonkey 2.22-es verziója elérhető innen, a kiadási megjegyzéseket pedig itt lehet megtekinteni.

Azóta történt

Előzmények

  • Magyarul is beszél az új Firefox for Android

    A honosított mobil Firefox mellett az új asztali verzió segít megelőzni a részben titkosított webhelyek lehallgatását, egyszerűbb lesz a közösségi oldalak kezelése és DXVA2 hardveres gyorsítást nyújt a H.264 videótartalmakhoz.