Felvásárol a Kabel a német kábeltévépiacon

Egyszerre mindhárom fő riválisát felvásárolja a Kabel Deutschland (Kabel), így a legnagyobb német kábeltévé-hálózat jön létre, amely mintegy 17 millió háztartásban lesz jelen. Az ország gerinchálózatának felét birtokló Kabel bankoktól és kockázati tőketársaságoktól az Ish, az Iesy és a Kabel-Württemberg regionális kábelszolgáltatókat veszi meg. A Reuters az akvizíció összértékét 4 milliárd euróra teszi, amiből 2,4 milliárd a vételár, a fennmaradó 1,6 milliárd euró a három cég adósságállománya, beleértve a bankhiteleket és a kötvénytartozásokat is.

Az akvizícióval a Kabel ismét összegyűjti mindazt a kábelszolgáltató-vagyonelemet, amit a Deutsche Telekom (DT) 1999 óta apránként eladott, hogy az EU brüsszeli bizottságának látókörébe került, gyanúsan monopóliumközeli helyzetet megoldja, és nem utolsósorban csökkentse adósságállományát. A német távközlési óriás utolsóként éppen a mintegy 10 millió háztartásnak kábeltévé-szolgáltatást nyújtó Kabelt tavaly 1,7 milliárd euróért adta el három amerikai kockázati tőketársaságnak, amelyek most a felvásárlásokat bankhitelből finanszírozzák.

Az ügylet természetesen versenyhatósági jóváhagyást igényel, így különösen érdekes, hogy két évvel ezelőtt a német kartellhivatal megakadályozta, hogy a DT a Kabelt az amerikai Liberty Mediának, a vezető európai kábeltévé, a holland UPC fő tulajdonosának adja el. Ezért a Kabel még a három rivális felvásárlása előtt informálisan tárgyalt a hivatallal, és várható, hogy még a negyedik negyedévben megkapja a versenyhatósági jóváhagyást.

Előzmények