Felturbózzák a Firefoxot

Az Apple Safari windowsos változatának kiadása, de különösképpen a Google Chrome megjelenése kellemesen felpezsdítette a korábban gyakorlatilag állóháborúba merevedő böngészőpiacot, elsősorban azért, mert termékeny rivalizálásra ösztönözték a fejlesztőket. Ma a piaci befolyáson túl két nagy területen folyik presztízsverseny a szereplők között: az egyik a webes szabványok követése – melynek benchmarkjáról nincs konszenzus a riválisok között –, a másik pedig a JavaScript-végrehajtási teljesítmény.

Utóbbiban az egyik legnépszerűbb böngésző, a Firefox egyelőre nem jeleskedik. A Mozilla azonban az év eleje óta dolgozik egy olyan új, futásidejű fordító fejlesztésén, amellyel megpróbálja ledolgozni a lemaradását e téren. A fejlesztők a héten számoltak be arról, hogy a JägerMonkey (ez az új, metódusalapú compiler neve) az egyik elterjedt benchmarkban most már jobb teljesítményt nyújt, mint a böngésző jelenlegi motorja, a TraceMonkey, de a cél az, hogy rivális megoldásokat is legalább utolérjék, de ha lehet, le is hagyják.

A JägerMonkey ugyanazt a webkites Nitro assemblert használja, mint amit a Google Chrome és az Apple Safari. A Mozilla fejlesztői azt remélik, hogy ha ezt összeházasítják saját, tracing-elvű fordítójukkal, a JavaScript-végrehajtási teljesítmény tovább javul majd. Ez az előfeltevés azonban még igazolásra szorul, a két fordító integrálását csak most kezdik el.

A tervek szerint az új JavaScript-motornak szeptember 1-jére el kell készülnie, és ha sikerül tartani a határidőt, ez kerül majd a Firefox 4.0-ba. A böngésző e kiadása jelenleg béta-stádiumban van, a végleges változat megjelenése a kurrens ütemterv szerint novemberre várható.

Azóta történt

Előzmények