Hirdetés

A fájlmegosztás nem a probléma, hanem egy tünet

Az asva.info az Ericsson egyik vezetőjének cikkét ismerteti, melyben Rene Summer kifejti, hogy a kialakult helyzetért egyértelműen a jogtulajdonosok a felelősek:

Summer szerint a szerzői jogtulajdonosok azok, akik valójában gerjesztik a kalózokat, mégpedig az elavult üzleti módszerekhez való ragaszkodással.  Míg az egyik véglet szerint az internetnek valóságos virtuális rendőrállamnak kéne lennie, a másik oldal szélsőséges képviselői teljesen eltörölnék a szerzői jogokat. A megoldás pedig természetesen valahol a kettő között van.

A törvényekkel való játszadozás és a fogyasztók riogatása helyett (melynek eredményessége eleve kétséges) mindenképpen hasznosabb lenne a szerzői jogok tulajdonosai számára elgondolkodni, hogy vajon miért töltenek le az emberek, és előjönni egy versenyképes megoldással, mely háttérbe tudná szorítani a kalózverziókat. (Csak halkan jegyezzük meg, hogy az az eredeti DVD, melynek szörnyűbb a minősége, mint bármelyik kamerás rilíz és feliratok.hu-ról lopott a felirata, nem versenyképes megoldás.) Mindezt nemcsak néhány digitális forradalmár csoport gondolja így, hasonlóképpen vélekedik Rene Summer is az Ericsson nevében. Azt állítja a jogtulajdonosoknak le kellene állniuk a szigorú kalózellenes törvénykezés melletti kardoskodással, és azt adni a fogyasztóknak, amit akarnak.

A teljes ismertető az asva.info-n olvasható.

Előzmények