Sürgető az új üzleti modellek alkalmazása a kreatív iparban

Évek óta különféle szakmai szervezetek által képviselt, ám releváns visszhangot nem kapó álláspont az, hogy az internet miatt előállt szerzőijog-sértések visszaszorítására nem a korábbi szabályozás szigorítása lehet a válasz, hanem a kiadói iparnak komolyan kellene foglalkoznia egy vagy több új üzleti modell kidolgozásával, mivel – vélik az ezen a véleményen lévők – a fájlmegosztás egy olyan, a technológia által megtámogatott, visszaszoríthatatlan jelenség, mellyel szembeszállni merőben értelmetlen.

Az egyik alternatíva már jó ideje ismert: ez az úgynevezett Creative Commons (CC) megoldása, melyet Laurence Lessig munkásságára alapozva dolgoztak ki. Ez egy általános elképzelés, mely elvi alapjaiban gondolja újra a hagyományos szerzői jogi modellt, és fő javaslata az, hogy általánosságban az alkotók egy új, sajátos módon rendelkezhessenek műveik felett. Nagyon röviden, és így persze kissé lebutítva: a CC az alkotó kezébe teszi műve felhasználási feltételeinek megállapítását.

A CC szerint el kell különíteni az egyéni és a kereskedelmi felhasználást, az előbbit díjmentesen engedélyezni kell, az utóbbit a korábbiakhoz hasonlóképp szabályozni szükséges, mivel az adott alapanyagra építő kereskedelmi tevékenységről van szó, ezért az ilyenek után az alkotót díjazás illeti meg. Erre különféle licencmegoldások léteznek, ugyanis olyan eset is lehetséges ebben az elképzelésben, amikor az alkotó engedélyezi a kereskedelmi felhasználást is. Vagyis egy keretrendszerről van szó, mely az alkotások egy bizonyos körében használható, és nagy újítása, hogy a jogokat nem a kiadókhoz köti, hanem magához az előállítóhoz, aki teljes joggal rendelkezik műve felett. A CC elvi alapvetése egy olyan rendszer létrehozása, mely az információszabadságot és az innováció fontosságát szem előtt tartva elsőrendűen támogatja a megosztást, de nem zárja ki, sőt támogatja az üzletet is.

A CC globális szervezetének elnöke, Lisa Green e mozgalomnak újabb lendületet kíván adni, ezért is nyilatkozott a szakmai körökben is népszerű TechRadar portálnak, és újra felhívta a figyelmet arra, hogy az általuk képviselt modell igen sok területen megoldást kínálhatna az internetes szerzői jogi ügyekben, mégpedig úgy, hogy az alkotók jövedelemhez jussanak, de ne kössék őket régi, elavult szabályok. Green szerint a CC a közjót úgy szolgálja, hogy közben igen mereven szabályozza a felhasználási feltételeket, vagyis minden, az CC licencei alapján közzétett mű esetében szankcionálható, bíróság elé vihető az, ha jogosulatlanul használják fel az alkotásokat, vagyis a szerzőket nem érheti kár. A gond az, véli az elnök, hogy a korábbi szabályozások által nyűgözött alkotók és felhasználók nem igazán ismerik ezt az alternatív lehetőséget, ezért szervezetük célja a propagandatevékenység erősítése.

Azóta történt

Előzmények