Így néz ki a Facebook büszkesége

A svédországi adatközpont északi fekvése miatt igen energiatakarékosan működtethető, ráadásul igen fejlett technológiákkal üzemeltetik.

A jelenleg körülbelül 1,65 milliárd felhasználóval rendelkező Facebook kénytelen folyamatosan bővíteni adattároló és -feldolgozó kapacitását, és például a Google-lal szemben – akiknél a legféltettebb információk közé tartozik a hardveres infrastruktúra – ők viszonylag sok információt osztanak meg meglévő és épülő, illetve tervezett adatközpontjaikról.

Különösen büszkék a 2013-ban Svédország északi részén, kb. száz kilométerre a sarkkörtől épült központra, melyről most a vállalat alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg osztott meg képeket hivatalos Facebook-oldalán.

Facebook - Luleå
[+]

A Luleå egyetemi város melletti létesítmény a város széli erdőben található, építését 2011-ben kezdték meg, területe nagyjából hat futballpályányi. Elhelyezkedése azért is előnyös, mivel a hőmérséklet a legtöbb napon itt 10 °C alatt van, így a keringetett külső hideg levegő kiválóan alkalmas a gépek hűtésére.

Facebook - Luleå
[+]

A környezet egyéb megújuló energiaforrásokat is kínál, például folyókra telepített vízerőművek biztosítják az villamos energiát. Zuckerberg azt írja, hogy a központ teljes rendszere 10 százalékkal hatékonyabb, illetve 40 százalékkal kevesebb energiát használ fel, mint a hagyományos adatközpontok.

Facebook - Luleå
[+]

A 150 főt foglalkoztató központ egyéb tekintetben is különleges, ugyanis a Facebook által kezdeményezett Open Compute Project elveit követve rendezték be – mint korábban beszámoltunk róla, ez egyfajta „nyílt forrású hardver projekt”, vagyis a partnercégek megosztják az infrastruktúra hardverelemeinek (beleértve pl. az áramellátó rendszer terveit is) leírását, hogy így serkentsék az innovációt.

Facebook - Luleå
[+]

Az áramellátásra különösen büszkék, mert – mint Zuckerberg írja – egyrészt kivédték a túlmelegedés lehetőségét, emellett elrendezése folytán igen könnyű a karbantartás: „Néhány éve még egy óráig is eltartott egy merevlemez javítása, de itt Luleå-ban ez mindössze két perc” – közli a vállalatvezető. A központban egyébként kiemelt feladata a személyzetnek, hogy a felhasználói adatvédelem biztosítása érdekében a működésből kivont merevlemezeket megsemmisítsék – a dicsekvő Zuckerberg azt is hozzáteszi, hogy sokkal több munkájuk nem is nagyon van, annyira üzembiztos a központ, hogy a legtöbbször kihaltak az épületek.

Azóta történt

Előzmények