A Facebook beleszól a szerverpiacba is

A Facebook tegnap új projektet indított Open Compute Project néven. A „nyílt forrás” egy új felfogását követve az a céljuk, hogy a hatalmas felhasználói bázisuk kiszolgálása következtében szükséges adatközpontok létrehozásának jövőbeni trendjét is meghatározzák. Ennek része az is, hogy mindenki megismerhesse az általuk használt számítógépek, energiaellátási rendszerek, szerverek és szerverparkok, szünetmentes tápegységek stb. specifikációját és működtetési leírásait. Az új „adatközpont-szabvány” létrehozására, az új elvek kidolgozása érdekében szövetségre léptek a hardveripar legnagyobb cégeivel. Ezzel a Facebook egyszersmind kinyilvánította azt is, hogy „felnőttek”, az IT-ipar meghatározó cégévé váltak.

Az egyértelműen egyedinek, szokatlannak tűnő lépés elég világosan szembemegy azzal a gyakorlattal, melyet a nagy internetes cégek napjainkban alkalmaznak, s mely szerint az ilyen típusú információkat szigorúan bizalmasan kezelik. A legjobb példa erre talán a Facebook kiemelt versenytársának számító Google, mely számtalan tekintetben valóban a nyitottság és az átláthatóság mintapéldáját nyújtja – kivéve, ha a hardvereikről, adatközpontjaikról, a fizikai rendszerükről van szó, ez esetben ugyanis szinte minden információt megtagadnak, néhány kivételtől eltekintve még ma is nagy a bizonytalanság, hogy vajon hol is vannak a fél világot kiszolgáló cég adatközpontjai, és azok hogyan működnek.

A projekt szerint a hardveripartól a szó szoros értelmében véve igen távol álló közösségi oldal, a Facebook az új adatközponti leírásban szinte minden részletet meg kíván osztani: nemcsak a hardveres kiépítést jellemzőit, de még az ezen eszközök elhelyezésére használt épületek műszaki leírását, tervrajzait is.

„Úgy hisszük, ideje eloszlatnunk azt a tévhitet, hogy az online vállalkozásoknál a legnagyobb befektetési költség az infrastruktúra létrehozása” – indokolta döntésüket Jonathan Heiliger, a Facebook technikai működéséért felelős alelnök.

A robbanásszerűen fejlődő közösségi oldal az első, kizárólag saját használatú adatközpontját nyitotta meg az oregoni Prineville-ben, és itt különös figyelmet fordítottak az energiatakarékosságra. A mostani kezdeményezéshez csatlakozó AMD, Intel, valamint a HP és a Dell szakemberei segítségével egy olyan rendszerleírást alakítanak ki több tízmillió dolláros befektetéssel, mely különösen energiatakarékos üzemeltetést tesz lehetővé: 38 százalékos energiafelhasználási hatékonyságnövekedést, illetve a jelenleg üzemelő rendszereikhez képest 24 százalékos építési költségcsökkenést lehet a modern technológiák segítségével elérni – állítja Heiliger.

A takarékosság szinte minden területre kiterjed: kezdve attól, hogy a „csicsákat” (a csak a szemnek szóló drága dizájnokat, a logókat, a matricákat stb.) mellőzik, egészen odáig, hogy igyekeznek a leghatékonyabb, legolcsóbb hűtési rendszereket alkalmazni, átalakítják a szerverek felépítését stb.

Azóta történt

Előzmények