Kriptotőzsdét számoltak fel az Europol segítségével

Az üzemeltetőket azzal vádolják, hogy bűncselekményekből származó pénzek tisztára mosásában működtek közre.

Az Europol arról számolt be, hogy a szervezet támogatásával, a francia és az amerikai hatóságok vezetésével sikeresen leállították a Bitzlato kripotőzsde platformot, vezetőit pedig őrizetbe vették.

A Hongkongban bejegyzett társaság közreműködőit azzal vádolják, hogy bűncselekményekből származó pénzek tisztára mosásást és rubelre váltását segítettték elő.

A franciaországi székhelyű szolgáltatás infrastruktúráját felszámolták, vezetőit kihallgatták az amerikai, a belga, a ciprusi, a portugál, a spanyol és a holland hatóságok összehangolt akciója során.

A vizsgálat szerint a Bitzlato platformján lezajlott tranzakciók mintegy fele bűncselekményekhez kötődött. A platformon többféle kriptopénz (pl. bitcoin, ethereum, litecoin stb.) orosz rubelre történő váltását végezték. Az előzetes becslés szerint összesen mintegy 2,1 milliárd eurónyi tranzakcióról van szó. A váltás önmagában természetesen nem illegális, ám az ide érkező források jelentős része az alvilágból származott – állítják a nyomozók.

Az akció végeredményeként különböző országokban öt személyt tartóztattak le (köztük a menedzsment vezetőit), egyet kihallgattak, nyolc házkutatást folytattak le, lefoglalatak mintegy 18 millió euró értékű kriptopénztárcát, járműveket és elektronikus berendezéseket. Körülbelül száz kriptoszámlát fagyasztottak be, összesen kb. 50 millió euró értékben. A vizsgálat jelen állása szerint több mint 3500 bitcoin-cím és több mint ezer Bitzlato-felhasználó köthető az Europol adatbázisában nyilvántartott bűncselekményekhez.

Előzmények