Európának női informatikusok kellenek

Európában nagy hiány van képzett informatikai szakemberekből; e probléma megoldásában segíthet, ha sikerül a nők érdeklődését felkelteni a szakma iránt – mondta a múlt héten egy, a nemzetközi nőnap apropóján szervezett brüsszeli konferencián Viviane Reding. Az uniós informatikai és távközlési biztos úgy véli: az iparágnak fel kell számolnia a tévhiteket, és meg kell mutatnia, hogy az IT nem megszállott, aszociális emberek játszótere, hanem izgalmas és kreatív hivatás.

„Nem törődhetünk bele abba, hogy Európában hiányzik a képzett IKT-munkaerő. Ha az informatikus szakemberek és mérnökök számát nem sikerül növelni, az lelassíthatja az európai gazdasági növekedést, és Európa az ázsiai versenytársak mögé szorulhat” – jelezte a helyzet komolyságát Reding. „Túl kell lépnünk azokon a sztereotípiákon, amelyek szerint az IKT unalmas és túlságosan műszaki jellegű foglalkozás lenne a nők számára, és inkább arra kellene őket biztatnunk, hogy ezt az izgalmas, innovatív és sokszínű ágazatot válasszák” – mondta.

Ez az ipar adja az EU növekedésének egynegyedét és munkahelyeinek 4 százalékát, de 2010-ig még további 300 000 képzett munkavállalóra lenne szüksége. Ezért kiemelkedően fontos a fiatalokat, köztük a nőket, arra ösztönözni, hogy ezen a területen helyezkedjenek el – áll a Reding által kiadott közleményben. Bár a műszaki területen diplomát szerzők száma az EU 27 tagországában 1998 és 2004 között jelentősen növekedett (150 965-ről 320 950-re), az éves növekedési ráta meredeken csökkent, az 1998-as 60 százalékról 2004-ben 10 százalékra. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol az elsőéves egyetemisták között közel 4-ről 1 százalékra esett vissza azok aránya, akik az informatikát jelölték meg kedvenc tárgyukként – ez 1977 óta a legalacsonyabb érték.

Pozitív trend, hogy az egyetemet végzett nők aránya Európában majdnem minden területen javult, de a diplomát szerző mérnökök között még mindig kevés a nő: 2004-ben mindössze 19 százalék volt a részarányuk. Egyre több nő tölt be vezető pozíciót a nagy informatikai vállalatoknál is, ám számuk még mindig alacsonyabb a kívánatosnál. Egy 2007 októberében, 150 európai távközlési vállalat részvételével készült felmérés szerint az igazgatótanácsok tagjainak átlagosan 6 százaléka nő. Van tehát még mit tenni azért, hogy az ágazat vonzereje növekedjen a nők szemében – fogalmaz a biztos közleménye.

Az EB két éve indította el kísérleti ún. shadowing kezdeményezését azzal a céllal, hogy a jelenleginél több fiatal, pályaválasztás előtt álló nő érdeklődését keltse fel az informatika iránt, ennek keretében fiatal nők egy női felső vezető munkanapjaiba nyerhettek bepillantást. Reding most a konferencián egy új kezdeményezést jelentette be: a vállalatokkal együttműködve fog kidolgozni egy kódexet az „Európai legjobb gyakorlat az IKT-ágazatban dolgozó nők támogatására” címmel.

Azóta történt

Előzmények