Európai fellépés a spam-mail ellen

A kijelölt felügyelő, Erkki Liikanen figyelmeztette a tagországokat, hogy október végéig vegyék fel a nemzeti jogszabályok közé a megfelelő európai uniós "útmutató" rendelkezéseit. Ezek tiltják a kéretlenül, elektronikai úton küldött reklámokat és postaküldeményeket, különös tekintettel a pornográf és a fizetős szolgáltatásokat tartalmazókat. Az Európai Unióban 2002-ben körülbelül 2,5 milliárd euró kárt okozott a vállalatoknak a spam e-mailek miatti termelékenység-kiesés (hogy ezt hogy számolták ki...?).

Liikanen szerint a spam e-mailek elleni harc mindannyiunk ügye, és sajnos az internet egyik fő ismérvévé vált. A harcot azonban sok fronton kell megvívni, így az Európai Uniónak, a tagállamoknak, a vállalatoknak és a felhasználóknak egyaránt e kezdeményezés mögé kell állniuk. Azelőtt kell lépni, mielőtt az e-mail- és sms-szolgáltatók tagjai kiábrándulnak és kivonulnak az internetről és a mobiltelefóniából (ennek esélye most még csekély, de nem elhanyagolható...).

Az Európai Unió 2002 júliusában adta ki vonatkozó iránymutatását, amely az unió egész területén megtiltja a kéretlen reklámlevelek küldését mobil- vagy vezetékes hálózatokon. A tagállamoknak 2003. október 31-ig kell elfogadniuk és átvenniük ezt a rendeletet. Liikanen szerint 2004 elején egy globális OECD-Workshopot kell tartani, hiszen a probléma az egész világot érinti. A rendezvény keretében találkozhatnának egymással a spam e-mail szakértők, és megfelelő intézkedéseket javasolhatnának a probléma megoldására. Az Európai Unió javasolta azt is, hogy az idén december 10-12 között, Genfben megrendezendő Információs Társadalom Világkonferencia napirendjébe is vegyék fel a spam e-mailek elleni harcot és dolgozzanak ki egy konkrét akciótervet.

Azóta történt

  • Fojtogató spam!

    A spam e-mailek terjednek: már minden második e-mail spam (levél-szemét)!

Előzmények