Nem hagyja békén az EU a Microsoft és az OpenAI párosát

A jól értesült források szerint az EU trösztellenes vizsgálatot indít a Microsoft és az OpenAI együttműködése miatt.

Eddig sem volt titok, hogy a Microsoft és az OpenAI szoros összefonódása és előbbi 13 milliárd dolláros befektetése szúrja az USA és az EU hatóságainak a szemét. Az viszont csak most derült ki, hogy az EU feltételezhetően nem indít vizsgálatot az ügyben a felvásárlást, egyesülést érintő törvények kapcsán.

A jól értesült források szerint indít azonban a páros ellen trösztellenes vizsgálatot. Mindkét kontinensen aggódnak továbbá az Alphabet, az Amazon, az Anthropic és az egyéb cégek összefonódása miatt is, és próbálják megérteni, hogy az ilyen ügyletek miképp befolyásolják a versenyt.

Vizsgálhatják most az EU-ban, hogyan a Microsoft együttműködése korlátozza vagy torzítja-e a versenyt, de azt is, hogy a Microsoft piaci fölénye torzítja-e a piacot bizonyos gyakorlatok révén.

A jól értesült források szerint most bizonyítékokat gyűjtenek, még nincs rá garancia, hogy a vizsgálat el is indul, annak ellenére, hogy tervezik.

Míg a Microsoft azzal védekezik, hogy semmit nem birtokol az OpenAI-ból, csak egy szavazatra nem jogosító helye van az igazgatótanácsában; addig az EB szerint megvizsgálják, hogy az egyesülési törvények alapján ellenőrizhető-e a befektetés.

Azóta történt

Előzmények