Újabb nagy értékű cégfelvásárlás a magyar IT-piacon

Felpörögtek az események: egyre nagyobb koncentráció jelei láthatóak.

A vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján jelentette be ma délután, hogy az Est Media Nyrt. indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó, az évet várhatóan 4,5 milliárd forintos árbevétellel és 1 milliárd forintos EBITDA-val záró Communication Technologies Kft. többségi üzletrészére.

A tőzsdei társaság vezetése jelentős szinergiákat lát a Delta Systems Kft. infrastruktúra-építési és üzemeltetési képességei, valamint a Communication Technologies speciális, többek között a büntetés-végrehajtáshoz kötődő informatikai megoldásai között.

Nagyvállalat jön létre

Mindkét cég körül forr a levegő: az Est Media a nyáron jelentette be, hogy megszerzi a magyar informatikai közbeszerzési piac egyik vezető vállalatát, a Delta Systemset (a napokban a tranzakciót a hatóságok jóvá is hagyták), emellett mind az Est Media, mind a most felvásárlandó Communication Technologies közelében – vezetői között – több olyan személy szerepel, akiknek belügyi pályafutása közismert.

A hivatalos közlemény szerint 51 százalékos tulajdonrészről van szó, mely ajánlatot a felvásárlandó cégnél jóváhagyták. Az Est Media Nyrt. a Communication Technologies Kft. teljes körű átvilágítását követően, annak eredményére is figyelemmel dönt majd a közeljövőben a kötelező vételi ajánlat megtételéről.

A biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal, valamint ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. a 2018-as üzleti évben 3,5 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 2019-ben várhatóan közel 4,5 milliárd forintra emelkedik. Mindehhez 1 milliárd forintot meghaladó EBITDA – azaz kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény – kapcsolódhat az idén. A cég legnagyobb megrendelői az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), amelyeket a Communication Technologies több éves szerződések keretében szolgál ki.

Mint írják: „A Communication Technologies speciális megoldásai, valamint a Delta Systems Kft. infrastruktúraépítési és üzemeltetési képességei között jelentős szinergiák vannak. A vállalat nemzetközi biztonságtechnológiai nagyvállalatok megoldásai, többek között egy piacvezető elektronikus nyomkövetési rendszer forgalmazásával, valamint kapcsolódó tanácsadási és üzemeltetési szolgáltatásokkal foglalkozik. A nyomkövető rendszert a hazai büntetés-végrehajtási intézmények is egyre szélesebb körben alkalmazzák az elítéltek felügyeletére, de a tervek között szerepel egy regionális szolgáltató-, illetve fejlesztőközpont kialakítása is, nemzetközi partnercégek bevonásával, amely az egyre bővülő kelet-közép-európai piac ellátásában játszana vezető szerepet.”

Azóta történt

Előzmények