Hirdetés

Nagyszerű éve van a 4iG-nek

A magyar IT-szektor fénysebességgel növekvő vállalata az első három negyedévben pazar eredményeket ért el. És még messze a lassulás, jöhetnek a kötvények is.

A 4iG Nyrt. közzétette a 2019-es üzleti év első három negyedévére vonatkozó gyorsjelentését. Ennek főszámai szerint a vállalat az év első három negyedévében 1,69 milliárd forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi, mintegy 292 milliós veszteség után, idei, 25,18 milliárd forintos konszolidált bevétele pedig 161,3 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakit a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján – közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Az idei három negyedév 2,48 milliárd forint fölötti kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) ötvennégyszerese[!] a tavalyi év első kilenc havinak.

Hirdetés

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a menedzsment a várakozásnak megfelelően alakuló eredmények, valamint a teljesítés és előkészítés alatt álló megbízások ismeretében a vállalat teljesítményének további növekedésére számít.

Bevásárlókörút

A tájékoztatás szerint 2019. harmadik negyedévében folytatódott a 4iG Nyrt. növekedése, a tőzsdei társaság 2019. júliusa és szeptembere között 18 milliárd forintot meghaladóan bővítette szerződésállományát. A legfontosabb új megbízásait a digitális képalkotás, IT-biztonság, gyógyszeripar, tömegközlekedés, bankszektor és autógyártás meghatározó projektjeiben nyerte el a 4iG.

A gyorsjelentésben felidézik, hogy a 4iG júliusban megállapodást kötött a Magyar Telekom Nyrt.-vel a T Systems Magyarország Zrt. (TSM) megvásárlásáról, ennek alapján, nemzetközi szakértők bevonásával megkezdődött a TSM átvilágítása. A bejelentett folyamat eredményeként a 4iG megvásárolja a TSM részvényeit és a sikeres akvizíció részeként a 4iG partnere lesz a Magyar Telekomnak a nagyvállalati és közszférabeli telekommunikációs szolgáltatások értékesítésében.

A tranzakció zárásával a 4iG lesz a magyar piacon a legnagyobb, hazai tulajdonban működő ICT vállalatcsoport. A nagyszabású akvizíció és a további fejlesztések hosszú távon kiszámítható, kedvező forrású finanszírozása érdekében a 4iG részt vesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP).

A társaság már bejelentette, hogy a szükséges előkészületek részeként, az MNB megbízásából eljáró, nemzetközi, független hitelminősítő, a Scope Ratings GmBH BB-/stabil minősítést adott a cégcsoportra. A vállalatfinanszírozás részeként akár 30 milliárd forint értékű vállalati kötvényt bocsáthat ki 2019-ben a 4iG.

A társaság a magyarországi felvásárlásokat követően nemzetközi terjeszkedésen és tőkebevonáson is dolgozik – közölte a társaság.

A 4iG piaci kapitalizációja 2019. szeptember 30-án 85,3 milliárd forint volt. A bécsi tőzsde régiós, CECE indexébe is bekerült 4iG-részvények 2019. szeptember 30-i, BÉT-en elért 907 forintos záró ára tizenkétszerese az egy évvel korábbi záróárnak. A részvények 2019 I-III. negyedéves budapesti tőzsdei átlagára (763 forint) tízszeresére emelkedett 2018 azonos időszaki átlagához képest.

A 4iG részvényével a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, csütörtökön a részvény 930 forinton zárt, 0,76 százalékkal magasabban az előző napi záró árához képest. Éves minimuma 302, maximuma 1184 forint volt.

Azóta történt

Előzmények