Zöldülnek a PC-k és a nyomtatók

Energy Star logóAz Európai Bizottság (EB) és az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) ma megállapodott a számítógépek és irodai berendezések számára szigorúbb energiafogyasztási kritériumokat előíró új Energy Star specifikáció bevezetéséről. Az új standard július 1-jétől lép életbe, és a várakozások szerint az elkövetkező 4-6 évben csak az unió országaiban 22 TWh villamos energia megtakarítását eredményezi – ez nagyságrendileg Írország éves áramfogyasztásának felel meg.

„Az új követelmények nagyban hozzájárulnak az EU energiahatékonysági céljainak eléréséhez. Az Energy Star egy igen sikeres példája az EU és az Egyesült Államok energiahatékonyságot célzó együttműködéseinek, mely mérhető energia- és szén-dioxid-megtakarítást eredményez, miközben a polgároknak és a vállalatoknak is pénzt spórol” – kommentálta a fejleményt Andris Piebalgs energiaügyi biztos.

Az új specifikációt – a számítógépekre vonatkozó Energy Star v5.0-t és a nyomtatókra, másológépekre, multifunkciós berendezésekre, faxokra vonatkozó Energy Star v1.1-et – a tagállamok, az EPA és az érintett vállalatok közösen dolgozták ki. Az EU becslése szerint szigorúbb kritériumoknak megfelelő, a program címkéjét viselő új számítógépek adják majd a prognosztizált energiamegtakarítás oroszlánrészét (18 TWh) az elkövetkező 4-6 évben, azaz várható életciklusuk alatt.

Azóta történt

  • Számítógépház papírból

    Először csak figyelemfelkeltésnek szánta, most már – ha kis mennyiségben is – piacra dobná a terméket a tervező. Bemutatkozik a Recompute.

Előzmények