A fogantatást segítené az IVSZ startup versenyének nyertese

Érdemes belevágni egy technológiai vállalkozás felépítésébe Magyarországon, ugyanakkor bizonyos területeken komoly szemléletváltásra és az angol nyelvtudás fejlesztésére van szükség – ezzel a mondattal foglalhatnánk össze az IVSZ első startup konferenciáján elhangzottakat. Az egész napos rendezvényen közel háromszázan vettek részt, a panelbeszélgetéseken egyaránt meghallgathattuk sikeres magyar IT vállalkozások, befektetők és alapkezelők, inkubációs és akcelerátor programok szervezőinek tapasztalatait, véleményét.

A nap során többen is említették, hogy a vállalkozások alapítói és a reménybeli befektetők sokszor elbeszélnek egymás mellett, nehezen jutnak közös nevezőre. A befektetők nem akarnak csak úgy tíz- vagy százmilliókat beruházni valamibe úgy, hogy a többit odabízzák egy (a legtöbbször) tapasztalatlan menedzsmentre, a startupok pedig a pénzért cserébe nem szeretnék kiengedni kezükből az irányítást. A befektetői kört képviselő alapkezelők szerint nagyon kevés az érett cég (kézzel fogható, létező termék, esetleg 50-100 milliós árbevétel) amibe a kockázati tőke be tud szállni. Véleményük szerint sokan hiszik azt, hogy a siker nagyobb részt a jó ötleten múlik, miközben az 80%-ban a megvalósítás eredménye. A magyar menedzsmentek szaktudása, üzleti (elsősorban nem belföldi, hanem nemzetközi) tapasztalata és szemlélete nagyon hiányos nyugati társaikhoz képest. Kiemelték, hogy egy hazai cégnek pusztán lokálpatriotizmus miatt nem kell kizárólag magyar munkaerőből állnia, és kifejezetten ajánlott külföldi szakemberek bevonása. Ezt a jelen lévő, mára sikeres vállalkozások alapítói is megerősítették, többüknél fele-fele arányban vannak magyar és külföldi alkalmazottak. A két oldal abban is maximálisan egyetértett, hogy Magyarországon a technikai oldal (mérnökök és az egyéb, termékfejlesztéshez szükséges emberek) kiemelkedő színvonalú, de a sales, marketing, üzlet- és szervezetfejlesztés területén messze az elvárt szint alatt vagyunk. Bruckner Zoltán, a Primus Capital befektetési igazgatója elmondta, hogy az elmúlt fél évben már nem csak ígéretes cégkezdeményeket, hanem tehetséges egyéni vállalkozókat is levadásztak. Bár ez a hagyományos módszernél sokkal kockázatosabb, az ilyen emberek köré megpróbálnak céget építeni, technológiát adni a kezükbe.

A régióban az inkubátor és gyorsító programokból nincs hiány, az Európai Unió JEREMIE támogatási programja pedig alaposan felpörgette ezt a területet. Az olyan szervezetek, mint az iCatapult, Colabs, Seedcamp hathatós segítséget tudnak nyújtani a kezdeti időszakban az olyan vállalkozások számára, akikben tényleg megvan a siker ígérete. A szakemberek arra a kérdésre, hogy olyan magyar akcelerátorra van szükség ami magyar startupokat támogat, vagy ami régiós projekteket karol fel és egy régiós központként tud funkcionálni, szinte egyöntetűen azt válaszolták, hogy Budapestből akcelerátor központot kéne faragni. De először jussunk el oda, hogy fel tudjunk mutatni komoly referenciákat, akkor esetleg a környező országokból is ide jönnek majd segítséget kérni. Szőke Márton (a Yahoo! által felvásárolt IndexTools alapítója) szerint ez a meccs még közel sincs lejátszva. Hild Imre (iCatapult) szerint minél fiatalabbak a magyar vállalkozók, annál ígéretesebbek, mert könnyebben megértik, hogy a régi módszerek már nem működnek, hogy paradigmaváltásra van szükség. A Colabs szerint sokaknál hiányzik a fókusz és a nemzetközi sales képesség, és a csapat+termék+piac alaphármas ritkán van összhangban. Nagy Péter hozzátette, hogy az ígéretes fiatalokkal már nagyon korán, 10-15 éves korban el kellene kezdeni foglalkozni.

Abban a konferencia összes előadója egyetértett, hogy az angol nyelvtudás nagyon komoly szelekciós tényezőként van jelen a piacon, és a magyar vállalkozóknak, szakembereknek rengeteget kell fejlődnie ezen a téren, mert akár tetszik akár nem, ebben a világban a kiváló angol nem egy opciós extra, hanem alapkövetelmény.

Az IVSZ intenzív szemléletformálást végez a kormányzat és a vállalkozók irányába is. „A szakmát képviselő IVSZ-nek minden segítséget meg kell adni az új feltörekvő exportképes vállalkozások létrejöttének támogatásához, azért hogy iparágunk töretlenül fejlődhessen, ezzel is segítve például a szoftver export piac öt éven belüli megduplázódását. Fontos az inkubációs folyamatok támogatása anyagi és szakmai eszközökkel, annak érdekében, hogy minél több ötlet jusson el a kockázati tőke bevonás fázisába, ahol a megvalósítást már piaci szereplők végzik. Amennyiben az iparág fejlesztését a kormány kiemelten kezeli, az a foglalkoztatás növelésében, az EU felé vállalt K+F célok elérésében és a magyar hozzáadott értéken alapuló exportnövekedési célok elérésében egyaránt tevékenyen részt tud vállalni.” – nyilatkozta Dobos Attila, az IVSZ főtitkára.

A startup versenyre az előzsűrizések nyomán öt fiatal vállalkozás jutott be. Az EasyLing az online fordítási piacot reformálná meg, a ReSoNo a környezeti zajterhelés mérése szolgál újszerű és a korábbinál jóval olcsóbb megoldással, a SmartVineyard egy döntéstámogató rendszer szőlészetek számára, a Zivi pedig a közösségi közlekedésről (telekocsizásról) szól.

A győztes azonban a Fertilitag lett, ami lényegében egy NFC-képes, tapasz gyanánt a bőrre ragasztható biometrikus szenzor és egy az adatok feldolgozását/az eredmények megjelenítését végző okostelefonos alkalmazás kombinációja. Egy tapasz két szenzort tartalmaz és nincs saját áramforrása. A mért adatok alapján a szoftver egy naptárfelületen ábrázolja, hogy melyik napokon vagy akár napszakokban van a legnagyobb esély a gyermekfogantatásra. A termék tervezett árazása meglepően alacsony, mindössze 15 dollár körüli, szemben a jelenleg kapható konkurensek 500+ dolláros árszintjével. Juhász Márton, a cég kutatási vezetője szerint ma mintegy 25-30 millió nő használja iPhone-ját havi ciklusának követésére.

A fenti vállalkozások mindegyike rendelkezik már működő prototípussal, és egy részük már aktív piaci szereplő is. A továbblépéshez azonban most már komolyabb tőkére lenne szükségük, amit a hagyományos befektetői tárgyalások mellett az ilyen rendezvényeken való bemutatkozással is próbálnak összegyűjteni.

A nap utolsó beszélgetésén a legsikeresebb magyar IT vállalkozások alapítói (Anka Márton – LogMeIn, Somlai-Fischer Ádám – Prezi.com, Fehér Gyula – Ustream, Szőke Márton – volt IndexTools) meséltek legemlékezetesebb kihívásaikról, a kezdeti nehézségekről. Szinte mindegyikük átesett azon a ponton, amikor azt kívánták, bár sose kezdték volna el, de mind túllendültek ezen, és ma ugyanúgy belevágnának, mint amikor évekkel ezelőtt megalapították a ma már nemzetközi hírű cégeiket.

Azóta történt

Előzmények