Összefognak a magyar IT-gazellák, hogy oroszlánokká válhassanak

Összességében meghaladja a 7 milliárd forintot az árbevétele annak a kilenc hazai informatikai középvállalatnak, amelyek kutatási és fejlesztési területen együttműködnek az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomóponttal 2013 áprilisától. Az ún. gazella, azaz gyors növekedésű vállalakozásokat tömörítő platform célja, hogy a szakterületükön világszerte elismert cégek a szervezet partnereként olyan közösséget alkossanak, amely tudásmegosztásra, kutatási, szakmai és képzési együttműködésre is lehetőséget kínál. Az együttműködéshez a vállalatok mellett az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is csatlakozott. A platform megalapítását tegnap, az ELTE Informatikai Kar megalapításának 10. évfordulója alkalmából május 9-én megrendezett Neumann-napon jelentették be.

Hirdetés

A legjobbak közül

A platform tagjai olyan vállalatok, amelyek hagyományosan együttműködnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával. Az új együttműködő platform az egyes résztvevők közötti szorosabb összefogásra ad lehetőséget, emellett a vállalatok az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont révén az európai informatikai tudásközösség programjaihoz is kapcsolódhatnak. Az új informatikai középvállalati platform tagjai: a beszédfelismerő rendszereket fejlesztő AITIA, az okostelefonos alkalmazásokat fejlesztő Atrecto, a űrtávközlési eszközöket gyártó Bonn Hungary, a funkcionális programozási nyelvek terén tanácsadóként működő Intellifactory, a több terabájtos adatmennyiségek hatékony kezelésére, a vizualizációra összpontosító BInergy, az informatikai rendszerek és távközlési hálózatok hatékony, gazdaságos üzemeltetésére új generációs informatikai és kommunikációs megoldásokat kínáló NETvisor, az IT-biztonsági szoftverfejlesztő BalaBit, az online és mobilbanki szolgáltatásokat szállító IND, a újszerű prezentációs eszközt fejlesztő Prezi, valamint az infokommunikációs szektor vállalkozásainak képviselőjeként az IVSZ.

A platform létrejötte szorosan kapcsolódik az EIT ICT Labs nemzetközi célkitűzéséhez, amelyben ezer kis- és középvállalkozás bevonása, valamint húsz sikeres európai vállalkozás létrehozása szerepel. Ehhez kapcsolódóan Budapest feladata a közép-kelet-európai régióban található vállalkozások megszólítása és bekapcsolása az EIT ICT Labs tevékenységeibe.

Közösen

A platform elsődleges célja, hogy tagjai kiaknázzák a fennálló szinergiákat, és éljenek az ELTE és a BME egyetemi infrastruktúrájának lehetőségeivel. A konzorciumi tag egyetemek például testbedeket biztosítanak a platform tagjai számára. Emellett kapcsolatfelvételi lehetőség nyílik számukra a mintegy száz üzleti együttműködő partnert tömörítő nemzetközi hálózat tagjaival, amely elősegítheti a további kutatási és üzleti együttműködést. Az EIT ICT Labs budapesti mester- és doktori képzéseinek hallgatói a legígéretesebb tehetségek közül kerülnek ki, a sokrétű felkészültséggel rendelkező hallgatói háttér innovatív ötletei hozzájárulhatnak a résztvevő vállalatok versenyképességének növeléséhez. A platform tagjai számára üzleti tanácsadási szolgáltatást is biztosít az EIT.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

  • Windowsra költözik a syslog-ng

    Frissül a BalaBit naplózó megoldása, az 5 LTS verzió szerver- és kliensoldalon is natív Windows támogatással rendelkezik.

Előzmények