Magyarországon is visszakérhető a Windows ára?

Hirdetés

Windows 7 matricaTöbbször beszámoltunk már arról – legutóbb egy olaszországi megmozdulás kapcsán –, hogy a felhasználók egy kisebb csoportja sérelmezi, hogy a gyártók a számítógépekre előtelepített Windows árát akkor is megfizettetik a vevővel, ha az nem akarja a Microsoft operációs rendszerét használni. A héten a magyarországi vásárlók is elkezdtek mozgolódni.

Itthon a szabad szoftverek népszerűsítését és honosítását koordináló FSF.hu Alapítvány állt a mozgalom élére, amely a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH) fordul a problémával. Amint a szervezet felhívásában szerepel: „Bosszantó, hogy ugyan nem akarjuk használni az előre telepített operációs rendszert és szoftvereket, mégis kénytelenek vagyunk azokért fizetni. Ha a kiszemelt gép csak előre telepített rendszerrel vásárolható meg, akkor nincs más választás. Jelenleg. Az EU-ban több helyen lehetőség van a felesleges operációs rendszer és a többi előre telepített szoftver árának visszaigénylésére. Célunk, hogy hazánkban is legyen nyitva ez a lehetőség.”

Az NFH a szervezettel azt közölte, hogy a felvetésnek van létjogosultsága, de érdemben csak akkor tudnak foglalkozni vele, ha több, legalább 50-100 fogyasztó tesz bejelentést az ügyben, illetve támogatja azt. Az alapítvány ezért a fent hivatkozott weboldalon várja azoknak a jelentkezését, akiket érint ez a problémakör.

Amint azt korábban A Windows ára visszajár? című átfogó cikkünkben megírtuk: a világ legtöbb országában – Magyarországon is –, a márkás számítógépek előtelepített operációs rendszerrel, az esetek túlnyomó többségében a Microsoft Windows valamelyik változatával vásárolhatók meg. Ennek azok nem örülnek, akik nem szeretnének Windowst használni a kiszemelt konfiguráción, és ezért nem szívesen fizetnék ki a Microsoft-rendszer árát, amelyet a gyártók beépítenek a PC vagy a notebook árába. Ezek a jellemzően linuxos vonzalmú vásárlók néhány éve több országban is elkezdték tesztelni, hogy mi történik akkor, ha megpróbálják visszakérni az újonnan vásárolt gép árából a Windowsét – meglepő módon sokan sikerrel jártak.

Ám nincs egységes, minden PC-gyártó által követett irányelv arra vonatkozóan, hogy hogyan kell kezelni az előtelepített Windows árának visszatérítését kérő felhasználói igényt. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy a gyártók többsége – ha egyáltalán van erre vonatkozóan vállalati policy – hivatalosan nem támogatja a szoftver jóváírását, de a gyakorlatban kitartó érveléssel mégis rávehető erre. Olyan magyarországi esetről, amelyben a vásárló végigküzdötte volna a visszatérítési procedúrát, mi nem tudunk.

Azóta történt

Előzmények