Eladja az egyik legmodernebb gyárát a GlobalFoundries

A GlobalFoundries bejelentette, hogy egyezményt írtak alá a ON Semiconductorral, amely a 300 mm-es wafereket megmunkáló New York-i, East Fishkillben található, Fab 10-es gyárra vonatkozik. Ez az egyik legmodernebb üzeme az arab tulajdonban lévő bérgyártónak, amely korábban az IBM tulajdonát képezte, viszont idővel az ON Semiconductor birtokába kerül.

Az egyezmény viszonylag bonyolult, mivel a GlobalFoundries egy ideig résztulajdosa marad a gyárnak, de az ON Semiconductor a szerződés megkötéséért már fizetett 100 millió dollárt. Ezzel jogot formáltak arra, hogy 2020-tól kihasználják az elérhető kapacitást, ami mindkét félnek jó, mert a Fab 10-es gyár egyik problémája, hogy az fő partnernek számító, de TSMC felé közeledő AMD csökkenő igényeire bőven elég a Fab 8-as, szintén New York-i üzem.

Az ON Semiconductor még további 330 millió dollárt fizet majd a GlobalFoundries számára, méghozzá 2022-es esztendő végéig, amikor is az érintett gyárat kizárólagosan is birtokba vehetik. Ez valószínűleg a megrendelőket nem fogja igazán érinteni, hiszen az ON Semiconductor szempontjából is a kihasználás maximalizálása a fontos, tehát a megkötött szerződések nem szűnnek majd meg a tulajdonosváltás következtében.