Hirdetés

2019. május 24., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) zzola


zzola
(PH! félisten)

Xarul megy a bicikli? Vége a bányászatnak?

Muhahahahahahaaa

(#2) Zeratul válasza zzola (#1) üzenetére


Zeratul
(PH! kedvence)

Bányagépek alapját adó GPU-k eddig se ott készültek hanem a TSMC-nél.

(#3) zzola


zzola
(PH! félisten)

Korábban a GF is gyártott, nem ?

Muhahahahahahaaa

(#4) Pinky Demon


Pinky Demon
(PH! addikt)

Hmmm, előbb a versenyből kiszállás, most meg a meglévő gyáraktól szép lassan, csendben megválás, nem tán az arabok rájöttek, hogy nem biznisz ez nekik, és igyekeznek angolosan távozni?

(#5) Petykemano válasza zzola (#1) üzenetére


Petykemano
(PH! addikt)

A GF fő partnere az AMD és az IBM volt. Miután az AMD a tsmc-nél gyártat 7nm-en, a GF lelőtte a saját 7nm-es fejlesztését. (Vagy fordítva)
Az IBM onnantól valöszínűleg a samsungnál fog gyártatni. Mobil megrendelései meg nem voltak a GF-nek. Ámít az AMD még felszív (Picasso, IO die), kb az van.
A GF a másik oldalon FDSOI (22FDX, 12FDX) fejlesztésekkel próbál kisebb, kisebb volumenben gyártó, kevésbé drága elektronikai termékek gyártásához lehetőséget kínálni. (Finfetre tervezni drága, a cél az lehet, hogy a még 28nm-en készülő lapkák gyártására kínáljanak olcsó, de energiahatékony alternatívát)

(#6) lezso6 válasza Zeratul (#2) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Ööö, mindössze csak az elmúlt 3 év összes AMD GPU-ja készült a a GloFo 14 nm-es gyártósorain. :D Egyedüli kivétel a Radeon VII, ami ugye a TSMC 7 nm.

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#7) apatyas


apatyas
(Korrektor)

Megkapták IBM-től a gyárat és egy zsák pénzt is, hogy fenntartsák és gyártsanak nekik. Most meg eladják a gyárat. Hmm..

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#8) Bici


Bici
(PH! félisten)

Elég alaposan le lehetett rottyanva az AMD gyártása, ha az arabok sem tudták talpra állítani ennyi idő alatt.
Gondolom, akkor jő döntés volt eladni. :U

[ Szerkesztve ]

(#9) Watchdog


Watchdog
(tag)

De kinek a fedőneve az ON Semicondutor? Ja, hogy Motorola spinoff... :DDD

(#10) Zeratul válasza lezso6 (#6) üzenetére


Zeratul
(PH! kedvence)

Bányagépek is az elmúlt 3 évben futottak fel.

(#11) DraXoN válasza Bici (#8) üzenetére


DraXoN
(őstag)

A gond, hogy se nem nagyok, se nem kicsik voltak.. pont a kettő között... a fejlesztések így drágák (nehezen megtérülők), de a kapacitás "kevés" a nagy tervekhez, ahhoz új üzemek tucatjai kellettek volna.
..az egyre drágább fejlesztési költségek meg betettek végül teljesen ... legalábbis úgy döntöttek nem éri meg többet bele "ölni" ... bár nem is értem, elvileg a 7nm-errel eléggé jól álltak.. legalábbis a "mégsem lesz" bejelentés előtt 1 évvel még ezt mondták a 7nmükről... persze lehet az csak "nyugtatás" volt...

most a fejlettebb egységektől megakar szabadulni (amíg jó áruk van)... és marad pár kisebb gyára ahol egyszerűbb áramköröket tud gyártani majd... kár, de ha így érzik jónak, akkor ez van... mondjuk AMD sokat szenvedett a döntéseik és az ottani minőség miatt.. így mondjuk megszabadult egy "béklyótól" ... csak legyen elég kapacitás majd ahol gyártatni akar...

végül is .. a maradékkal tudnak még gyártani valamit egy 20-40 évig... nem kell mindenhez "modern" gyár.. máig vannak a 80as, 90es évek szintjén maradt üzemek amik gyártanak a kor színvonalának megfelelő dolgokat (van amihez elég lehet)... maradnak a FDSOI egységei mint "olcsó" és jelenleg (még) modern gyártási egységek... a modernebb technikák ára már elvileg nagyon elszáll(t) hozzájuk képest így igény még egy ideig lehet rá majd...

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

(#12) meteoreső válasza Petykemano (#5) üzenetére


meteoreső
(lelkes újonc)

Inkább fordítva...
Nehéz ez a 7nm meg nyűg is van vele mondjuk gyártunk 1000 db-ot havonta jó ?
AMD: NEeeeeeM
Áh akkor meg se próbáljuk, na kinek kell a 14 nm ?
Az viszont érthető hogy ilyen felemásan megy át a tulajdonjog egy chipgyárban a legfontosabb a teljes gyártáskapacitás elérése.
Nekem csak az fáj hogy minden NYorkba van.
Kicsit már erősödhetne Amerikán kívül is a világ.

Computex május 27-én AMD bemutatóval, számoljuk együtt a napokat. 3..2..1..

(#13) daa-raa válasza DraXoN (#11) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Az AMD döntéseit mindig szeretik megkérdőjelezni. De mind az ATi felvásárlása, mind a gyártókapacitás eladása jó döntésnek bizonyult már középtávon is.

meteoreső: Tudod miért nem erősödik Amerikán kívül a világ? Mert a legtöbb helyre csak odamegy a gyártás, de a helyiek nem érdekeltek benne. Nem érdekli őket a technológia, a fejlődés. Ellenpélda Kína. Érdekelte őket, fejlődtek is elég sokat az utóbbi 2-3 évtizedben. De elviszel egy gyárat Malajziába vagy Vietnamba és mi lesz belőle a helyiek számára? Semmi. Az Amerikán kívüli világ erősítése nem Amerika érdeke kell, hogy legyen, hanem az Amerikán kívül élőké. Csak pont azok nem akarnak tenni érte, akiknek kellene. De sírni azt tud mindenki.

[ Szerkesztve ]

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#14) pengwin válasza Bici (#8) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Biztos meg volt roggyanva az AMD gyártása, de már a cikkben is szerepel, hogy ez egy IBM gyár volt. Amit a GloFo már jóval az AMD gyárainak megszerzése után szerzett meg.

(#13) daa-raa
Ezt ugye most nem gondoltad komolyan?
Kínát "érdekelte" a fejlődés?! Ugye arra gondolsz, hogy minden oda vitt technológiát lemásoltak illegálisan?

Másokat "nem érdekel" a fejlődés? :))
Ez azért nem jellemző globálisan, a legtöbb helyen nagyon igyekeznek fejlődni. Csak ez nagyon nehezen megy, ha nem tudsz másolni, mert pl. Európában vagy. Vagy mondjuk mert minden egyes fejlődési út körbe van bástyázva szabadalmakkal, az egyedi fejlődés 20+ éves lemaradást jelentene, és a hozzá szükséges tőkét sem tudod országon belül előteremteni.
A kínaiak ugródeszkájának számító korlátlan és olcs humán erőforrások hiányát ne is említsük, és azt is hagyjuk figyelmen kívül, hogy mennyivel nehezebb manapság érvényesülni fejlődés terén, mint 10-20 éve.

Neeem, véletlenül sem erről van szó... a kevésbé fejlett országokat biztosan csak "nem érdekli" a fejlődés! :U

[ Szerkesztve ]

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#15) andy19770128 válasza Bici (#8) üzenetére


andy19770128
(tag)

ez nem erről szól. ez csaka tervezett lerohsztásnak a nyoma. a 90 es években ez folyt nálunk szinte minden iparágban. de nincs új a nap alatt

(#16) Bici válasza pengwin (#14) üzenetére


Bici
(PH! félisten)

Igen, tudom, de általánosságban értem, hogy a GF ide jutott, pedig az arabokról azt gondoltam, hogy a végtelen pénzükkel bármit megoldanak. Ezek szerint itt akkora technológiai lemaradás volt, hogy nem érte volna meg - gondolom. :U

(#15) andy19770128: Kinek állt ez érdekében?

(#17) daa-raa válasza pengwin (#14) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

De komolyan gondolom. Mert nem lehet csak úgy lemásolni a dolgok többségét, főleg az összetettebbeket nem. Ahhoz is kell szaktudás. És akarat. A legtöbb helyen még erre sem hajlandóak. Emellett a kínaiak a másolást minden esetben csak kiindulásnak tekintették, utána elindultak a saját útjukon. (A kínai mikrokapcsolók pl már réges-régen maguk mögött hagyták a Cherry MX-et minden téren. Pedig az nem is egy roppant bonyolult szerkezet.) De ez mindig is működött minden irányban. Ameriakaiak is másoltak orosz vagy akár kíanai technikákat, ahogy európaiak is. Egyik fél sem riadt meg soha sem attól, hogy a másik jónak bizonyult megoldásait átvegye, akár illegálisan. Ezt nevezik ipari kémkedésnek, és igen komoly mértéket ölt a világ minden részén. Európában és Amerikában is.

Vietnam és Malajzia nem Európában van. Mégsem képesek lemásolni sem semmit. De amióta megszűnt az apartheid rendszer, azóta Dél-Afrika is elég durván visszaesett technológiailag (úgy, hogy egyébként meg a világ élvonalában voltak). Szimplán azért, mert a szaktudás elvándorolt az országból, a mostani rendszer meg nem képes érdemben semmire sem. Főleg az akarat hiányzik. Még a 20-30 éves, korábban sikeresen üzemeltetett, rendszerekkel sem bírnak. Mert a két lényeges dolog hiányzok hozzá, amiket már fentebb említettem: szakértelem, és akarat.

Olcsó munkaerő van Európában is. Pl a magyar, amely nem kerül többe, mint a kínai. A kínai munkaerő mára drágává vált, ezért vándorolnak a már említett ázsiai országokba a cégek.

Egyébként a magyar ipar és K+F még a lenézett kíani termékeket sem lenne képes lemásolni. Szóval kár lenézni a másolást, nem olyan egyszerű az sem, mint ahogy sokan hiszik.

[ Szerkesztve ]

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#18) DraXoN válasza daa-raa (#17) üzenetére


DraXoN
(őstag)

nem is képes... pont pár hónapja ment csődbe egy "nagy múltú magyar cég" (ahogy nevezték magukat), mert a kínaiaktól akart átvenni lámpagyártást az ikea számára ... olcsóbban ... nem is sikerült olyan minőségben gyártani, hogy az ikea hajlandó legyen átvenni, gyakorlatilag selejtet gyártottak a kukába, és csődbe vitte az egészet... bár elvileg valami kavarás volt ott a gyártó gépekkel (talán).. de nem mondták meg mi is történt pontosan...
lehet valaki olcsón megakarja venni az egészet majd amikor árverezik el a vagyontárgyakat...

ugyan van még a bóvli, kínai gagyi ... de ugyanakkor lehet találni már onnan származó minőségi termékeket is...

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

(#19) daa-raa válasza DraXoN (#18) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

" valami kavarás volt ott a gyártó gépekkel"

Gonolom jó magyar szokás szerint roncstelepről vettek meg gépeket fémhulladék árban. Aztán meg úgy voltak a sok selejt láttan, mint a tipikus magyar "vezető": hátha nem veszik észre.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#20) Alchemist válasza daa-raa (#17) üzenetére


Alchemist
(PH! addikt)

Egyébként a magyar ipar és K+F még a lenézett kíani termékeket sem lenne képes lemásolni.

Ugyanezt tapasztaltam már 30 éve is. Jónevű magyar ipari elektronikai nagyvállalat (ott dolgoztam) küszködik kétoldalas, professzionális minőségű furatgalvánozott NYÁK automatizált sorozatgyártásával. Az öreg mérnök szakik közben fikázzák az éppen beszerzett tajvani klón PC-t, mondván hogy "dzsunka technológia".
Beszóltam nekik, hogy ebben hatrétegű hibátlanul működő alaplapi NYÁK van és ha így folytatjuk, még seggtörlő papírt se fognak venni tőlünk a dzsunkalakók, nemhogy a németek, hollandok.
Na erre felháborodtak... de egyik-másik azért elgondolkodott rajta.
:)

Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.

(#21) Depression válasza pengwin (#14) üzenetére


Depression
(PH! kedvence)

Amíg a pénz az úr, és az a cégeknél van, mint itthon is, addig az van, amit te írsz. Ilyen téren a kedvenc példám az artisjus, ami 2 lapáttal tolja a pénzünket az USA-ba, mert ebből nem kis részedesésük van. Kína pont az ellentétje. Ott állami érdek, hogy a pénz hazán belül maradjon. Na akkor ki a hülye? Kínai minimálbér már lassan magasabb, mint itthon.

"Soha semmilyen virusirtot vagy extra tuzfalat nem hasznalok, es mukodik a gepem. Csak ismerni kell a normalis, megbizhato pornooldalakat, ennyi a titok :D" by kemotox

(#22) Béééla válasza daa-raa (#19) üzenetére


Béééla
(őstag)

Viszont a kínai állam korlátlanul beszállhat, vagy épp indíthat kínai másolatot mindenből, nem léphetsz be a kínai piacra, hacsak nem lesz vegyesvállalat és onnantól nem szivárog, hanem ömlik a know-how és záros határidőn belül a kínai változata.
Ha elhozod ide a fejlesztést-gyártást, "jobb helyeken" a pendrive is le van tiltva...

Bélabá

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.