Egységes szoftverszabvány a mobilkészülékekhez

Várhatóan előmozdítja és olcsóbbá teszi az intelligens mobilkészülékek gyártását a Vodafone és a Nokia tervezett együttműködése a programnyelv egységesítése terén. Az intelligens készülékek értékesítése a piackutatók szerint a következő öt évben várhatóan 50 százalékkal nő.

A világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a brit Vodafone Group Plc és a világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója, finn Nokia közös kezdeményezést indít annak érdekében, hogy a jelenleginél egyszerűbb szabványt hozzanak létre a mobilkészülékekben használt, Java programnyelven írt szoftverekre. A Java programnyelv technológiai specifikációinak egyszerűsítése és harmonizálása lehetővé teszi a játékok és egyéb alkalmazások szoftvereinek széles körű használatát, így olcsóbb és intelligensebb készülékek kifejlesztését. A Vodafone azt várja az alkalmazások bővítésétől, hogy nőnek eladásai és bővül előfizetőinek köre. A kezdeményezést támogatja a Javát kifejlesztő Sun Microsystems Inc., a mobilkészülékeket gyártó Sony Ericsson Mobile Communications Ltd. és a Siemens, valamint olyan mobilszolgáltatók, mint a Deutsche Telekomhoz tartozó T-Mobile és az Orange – közölte a Nokia.

Az előfizetők jelenleg kevés alkalmazás között választhatnak, mert a mobilszolgáltatóknak és -gyártóknak túl sokba kerülne, hogy ezeket minden készüléktípushoz felhasználhatóvá tegyék. A Javát eredetileg azzal a céllal fejlesztették ki, hogy minden készülékben alkalmazható legyen, a gyakorlatban azonban a szoftvergyártók kénytelenek figyelembe venni az egyes kijelzők eltérő méretét és egyéb specifikációkat is. Ezek ma már a fejlesztés költségeinek mintegy 40 százalékát teszik ki. A Java programnyelvet jelenleg valójában csak egyszerűbb programoknál használják a mobilkészülékekben, a bonyolultabbakat egyenesen a nagy operációs rendszerek számára készítik, mint amilyen a Symbian és a Microsoft Windows for Smartphone. Az egységes szabvány létrehozásával a Javával lehetne megírni a legbonyolultabb videojáték-programokat is, és ezek más készülékekre is átvihetők lennének.

Az In-Stat/MDR piackutató cég szerint a technológiai fejlődés nyomán az elkövetkező öt évben 44 százalékkal nőhet az intelligens készülékek értékesítése. Egyes típusok, mint a Nokia 6600 és a Sony Ericsson P900 már ma is közel annyit tudnak, mint a PC-k, és az ilyen készülékek értékesítésének kedvezni fog, hogy kisebbek és olcsóbbak lesznek, akkumulátoruk kapacitása pedig jelentősen megnő.

Azóta történt

Előzmények