Szigorúbb fellépés várható a gyerekeket átverő mobilalkalmazásokkal szemben

A múlt hét péntekjén Neven Mimica, a fogyasztóvédelemért felelős uniós biztos közleményt adott ki az Európai Bizottság (EB) nevében, amelyben arról számol be, hogy a gyerekek védelmében a korábbinál is hatékonyabban kívánnak fellépni a mobilalkalmazásokat kínáló cégekkel szemben.

Miután több uniós országból panasz érkezett, írja a biztos, az olyan mobilalkalmazáson belüli (in-app) vásárlásokkal kapcsolatban, amelyeket a fogyasztók, főként a gyermekek online játékok használata közben, gyakran nem is tudatosan végeznek, a tagállami hatóságok és az Európai Bizottság közös megoldások kidolgozásába kezdtek.

Folytatni a korábban megkezdett munkát

Mimica kijelenti, hogy a korábbi erőfeszítések, az online és mobil játékalkalmazásokon belüli vásárlások elleni, uniós szinten koordinált hatósági fellépés már meghozta első, kézzelfogható eredményeit. Az ágazat több kötelezettségvállalást is tett a fogyasztói aggályok eloszlatására.

„Ezen a területen ez az első olyan hatósági fellépés, amely során az Európai Bizottság és a tagállami hatóságok összefogtak. Örömmel látom, hogy közös munkánk eredményei már megmutatkoznak. Ez elsősorban a fogyasztók számára fontos. Különösen az online játékokkal játszó gyermekeket kell fokozott védelemben részesíteni. A hatósági fellépés során szerzett értékes tapasztalatoknak ezenkívül igen nagy hasznát vesszük az arról folyó megbeszéléseken is, hogy miként lehetne a fogyasztói jogok uniós szintű érvényesítését a leghatékonyabban megszervezni. Bebizonyosodott, hogy az együttműködés kifizetődő, és minden tagállamban erősíti a fogyasztóvédelmet” – nyilatkozta a biztos.

A fogyasztóvédelmi együttműködési hálózatban részt vevő tagállami hatóságok közös állásfoglalásában, amelyet 2013 decemberében az Apple-nek, a Google-nak és az Interactive Software Federation of Europe-nak (Interaktív Szoftverek Európai Szövetsége) is elküldtek, a következő kívánalmak szerepelnek:

  • az „ingyenesként” reklámozott játékok nem téveszthetik meg a fogyasztókat a ténylegesen felmerülő költségek tekintetében
  • a játékok nem buzdíthatják közvetlenül a gyermekeket az előrejutáshoz szükséges bizonyos elemek megvásárlására, sem pedig arra, hogy a felnőtteket vegyék rá erre
  • a fogyasztókat megfelelő tájékoztatásban kell részesíteni a fizetési feltételekről, és a vásárlások értékét nem lehet automatikusan, az alapbeállítások révén, a fogyasztók kifejezett hozzájárulása nélkül a számlájukra terhelni
  • az értékesítők adjanak meg egy e-mail címet arra az esetre, ha a fogyasztóknak további információkra van szükségük vagy panaszt kívánnak tenni

Az uniós jogszabályok által előírt fogyasztóvédelmi együttműködési mechanizmuson keresztül az Apple, a Google és a fontosabb kereskedelmi szövetségek felszólítást kaptak, hogy a felmerült aggályok orvosolására az EU egészére kiterjedő konkrét megoldásokat javasoljanak.

Foganatja

A közlemény szerint a Google számos változtatást be kíván vezetni. A végrehajtás már megkezdődött, a folyamat befejezése 2014. szeptember végére várható. Az intézkedések között szerepel: az „ingyenes” szó használatának mellőzése, ha a játék vásárlásokat von maga után; az alkalmazások fejlesztőinek szóló iránymutatás kidolgozása annak érdekében, hogy az uniós jognak megfelelően közvetlenül a gyermekeket ne buzdítsák vásárlásra; valamint határidőkhöz kötött intézkedések, amelyek elősegítik az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok nyilvánvaló megsértésével kapcsolatos esetek nyomon követését. A Google az alapbeállításokat is módosította, és így most már az alkalmazásokon belüli egyes fizetésekre csak a fogyasztók hozzájárulásával kerülhet sor, hacsak ők maguk át felül nem írták ezt a beállítást.

Bár sajnos a fizetések jóváhagyásával kapcsolatos problémákat illetően az Apple még nem állt elő konkrét és azonnali megoldásokkal – írja a biztos –, azt azonban vállalta, hogy foglalkozni fog a fogyasztók aggályaival. Az esetleges változtatások végrehajtása érdekében viszont még nem tett konkrét lépéseket, és határidőket sem tűzött ki. A fogyasztóvédelmi együttműködési hálózat hatóságai mindaddig folytatják a megbeszéléseket az Apple-lel, amíg az nem tesz közzé konkrét részleteket, és módszereit összhangba nem hozza a közös állásfoglalással.

A tagállamok végrehajtó hatóságai és az Európai Bizottság felkérték a játékfejlesztők és az online játékfórumok szövetségeit, hogy dolgozzanak ki célirányos intézkedéseket a közös álláspontban említett kérdésekre adott válaszlépésként. Az egyik ilyen lehetséges lépés pl. az lehetne, hogy olyan iránymutatásokat vagy szabványokat alakítanak ki, amelyek magukban foglalják a fogyasztóvédelmi együttműködés keretében elfogadott közös álláspontot.

A jogszabályok érvényre juttatása, ideértve az esetleges jogi lépések meghozatalát is, a tagállami hatóságok jogkörébe tartozik, mint ahogyan a fennmaradó jogi kérdések tisztázása is.

Azóta történt

  • Belőlem is lehet mobilalkalmazás-fejlesztő?

    Idén első alkalommal rendezik meg az ingyenes 1app 1etem alkalmazásfejlesztő nyári iskolát. Még van néhány hely, lehet jelentkezni, de igyekezni kell, ha valaki nem akar kimaradni.

Előzmények