Új szakaszhoz ért az e-papír fejlesztése

Az elektronikus papír fejlesztése régre nyúlik vissza, az alapjait még az 1970-es években rakták le a Xerox Palo Alto Kutatóközpontban. Az első elektronikus könyvolvasó megjelenésére azonban egészen 2004-ig kellett várni, a fejlesztések pedig azóta folyamatosan zajlanak. A jellemzően e-könyv-olvasó eszközökben megtalálható technológiának sok előnye van a hagyományos TFT-LCD panelekkel szemben, fogyasztása elenyésző, hiszen a szöveg megtartásához nem vesz fel áramot, betekintési szöge hatalmas, ráadásul a képe is meglehetősen kontrasztos. Ugyanakkor színes variánst csak nagyon sok pénzért lehet belőle készíteni, lassú képfrissítése miatt mozgókép lejátszására gyakorlatilag alkalmatlan, de ez egyáltalán nem baj, hiszen ennek köszönhetően tudott szegmentálódni. Az e-papír sokak szerint a papírra nyomtatott újságok kiváltására született, az AU Optronics pedig meg is tette a lépéseket, hogy ez valóra váljon.

A cég többek között a két koreai elektornikai óriásnak (Samsung és LG) is gyárt kijelzőket, de maga is sokat kísérletezik új technológiákkal. Új projektjük kicsit nehezen megjegyezhető nevet kapott (Unplugged Flexible E-Ink Display), viszont tényleg úgy néz ki, mint a jövő újságjai. Egy flexibilis kijelzőről van szó, melyen egy hajszálvékony napelem is található (szintén rugalmas), azaz a tápellátást elvileg a napfény is meg tudja oldani, szép időben a kép mozgatásához szükséges energia több százszorosát tudja felvenni a prototípus. Persze jelenlegi stádiumában még hálózati áramról is tölthető, hiszen a napfény általában nem része a besötétített hálószobáknak, ahol az emberek jelentős része olvasni szokott.

Maga a panel egyébként 6 hüvelykes képátlójú, 600x800 pixeles felbontású, semmilyen háttértár vagy kemény alkatrész nem található benne, aminek köszönhetően csűrhető-csavarható. Ugyanakkor ez jól mutatja, hogy a termék nem piackész, hiszen a dokumentumok tárolása nem megoldott, plusz vezeték nélküli hálózatokhoz sem lehet csatlakozni vele. Magyarán ez csak egy kijelző, de annak mindenképp döbbenetes, már csak azért is, mert "vastagsága" 0,13 milliméter. Reméljük, hogy egyszer kézzel fogható termék válik majd belőle.

Azóta történt

Előzmények