Lefújták a digitálistábla-tendert – megint

Eredménytelenül zárult a 24,3 milliárd forint keretösszegű digitálistábla-tender idei kiírása is – adta hírül ma a hvg.hu. Az interaktív táblákat is magában foglaló oktatási informatikai eszközök szállításáról szóló megismételt pályázaton a tavaly kizárt IBM ezúttal az ajánlattételig sem jutott el: már a részvételi szakaszban kiesett. A másik potenciális pályázó, a HP pedig a meghosszabbított – tegnap lejárt – határidőre nem adott be ajánlatot.

Bár az üggyel kapcsolatban egyik érintett sem nyilatkozott, a tender sorsát élénk figyelemmel kísérő Népszabadság úgy tudja, hogy az IBM pályázatát a mostani eljárásban azért érvénytelenítette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), mert az informatikai vállalat vezette konzorcium nem tudta felmutatni a részvétel előfeltételeként előírt 20 milliárd forintos nettó éves árbevételt az elmúlt három évre. Egy másik verzió szerint cég képviselői a hiánypótlás során sem nyújtottak be egy, az egyik előfeltétel meglétét igazoló iratot.

A HP – írja a lap – nem indokolta, hogy a megismételt pályázaton végül miért nem adott be árajánlatot, de valószínűnek tűnik, hogy a korábbi tenderen a 24,3 milliárd forintos keretösszeget jelentősen meghaladó – annak másfélszeresére rúgó – ajánlattal sikertelenül próbálkozó cég az idén sem tudott volna az összeghatáron belül maradni.

Az NFÜ hivatalosan csak később hirdet eredményt. A Népszabadság forrásai szerint a pályázat újabb kudarca miatt nem lesz más lehetőség, mint a közbeszerzési stáció kihagyása. Azaz: az iskolák nem a pályáztató NFÜ által kiválasztott gyártók, illetve beszállítók termékeiből választhatnak majd, hanem a központi műszaki irányelvek alapján maguk választhatják ki a nekik tetsző gyártót, illetve eszközöket – írja a lap.

Azóta történt

Előzmények