Küldjünk e-mailt a másvilágról a digitális sírkövünkre!

A halál is üzlet, naná. Bizonyítja ezt az alább következő két szolgáltatás működése.

Levelek a túlvilágról

A Letter From Beyond (Levél a túlvilágról) szolgáltatása végtelenül egyszerű, nem nehéz áttekinteni. A vállalkozás évi díjért tárhelyet kínál, ahová az erre igényt tartó felhasználó olyan leveleket és fotókat tölthet fel, amelyeket a halála után szeretne eljuttatni a címzettekhez. A megrendelő választhat, hogy a kézbesítés elektronikus történjék, vagy pedig a kinyomtatott üzeneteket hagyományos postai úton juttassák el a kiválasztott személyekhez. E tárolási mód annyiban különbözik mondjuk egy széftől, hogy az oldalon lévő fiók bárhonnan és bármikor elérhető, tehát sokkal rugalmasabban módosítható a tartalom.

Letter from beyond

Na igen, de honnan tudják a szolgáltatók, hogy ideje kézbesíteni a küldeményeket? Erre két mód van. Az egyik esetében megadhatunk az oldalt üzemeltető vállalkozásnak egy időhatárt: például, ha hat hónapig nem jelentkezünk be, akkor elküldik a leveleket. A másik módszer az, hogy egy ismerősnek, barátnak, ügyvédnek adunk egy meghatalmazást, melynek alapján kimúlásunk után hozzáférhetnek a tárolt tartalomhoz.

Az éves díj 5 angol fonttól (kb. 1700 forint) 9 fontig (kb. 3100 forint) terjed, az alapszolgáltatás 10 levelet és 10 képet engedélyez egy címzettel, míg a prémium változat 30 levelet, 30 fotót és 5 címzettet ajánl fel. E csomagok külön díjért bővíthetőek. Elérhető egy ingyenesen kipróbálható időkorlátos postafiók is, ám ha ez idő alatt távozna a másvilágra az ügyfél, a fenn lévő üzeneteket nem továbbítják, ahhoz a díjat a hátramaradottaknak ki kell fizetniük.

Még mindig nem tudom, mi ez. Valós igényeket kielégítő szolgáltatás, vagy pedig a „halálipar” egy újabb pofátlan és morbid pénzkicsaló vállalkozása.


Azóta történt

  • Újabb ingyenes e-mail 10 GB tárhellyel

    Ingyenes e-mailszolgáltatással startolt egy lengyel cég Magyarországon.

  • Gmaillé változott a Mailbox.hu

    Az egykor népszerű hazai levelezőből csak a neve maradt.

  • 2004. április 1.

    Április tréfának hitték, pedig nem az volt: a Google bejelenti, hogy ingyenes webmailszolgáltatást indít Gmail néven, amely 1 GB tárterületet biztosít a használóinak az üzenetek tárolására. A merész húzás válaszlépésre kényszeríti a riválisokat – melyek ekkoriban 2-4 megabájtos postafiókokat kínáltak ingyen –, és megöli azt a divatos üzleti modellt, amely előfizetés fejében adott használható méretű tárhelyet a levelezőknek.