Digitális dokumentumok: vannak már működő modellek

Március 20-án és 21-én Budapesten kerül megrendezésre az IIR Magyarország közép- és nagyvállalatok elektronikus és papíralapú dokumentumainak kezeléséről szóló szakkonferenciája, amelynek keretében többek között szó esik a hiteles e-másolatkészítésről, az e-archiválás jogi és gyakorlati követelményeiről, a dokumentumkezelő programokba épített e-aláírás tapasztalatairól, a migrálás nehézségeiről, az élő dokumentumok kezeléséről.

Az üzleti szektor egyre inkább igényli az elektronikus számlázás jogi feltételeinek pontos értelmezését, esetenként a merev szabályozás rugalmasabbá tételét. A szakkonferencián többek között egy megvalósult e-számlázási rendszeren keresztül mutatja be Szemők Árpád (Malév e-business vezető) a bevezetés nehézségeit, beszámol arról is, milyen technikai feltételek szükségesek az e-számlázás bevezetéséhez két cég között, bemutatja az e-számla és e-ticket kapcsolatát. Flóhr Balázs, a Henkel jogtanácsosa az EDI-alapú számlázásukat ismerteti. Persze most is szó lesz a már hagyományosnak tekinthető kérdésekről, mint például mennyire fogadható el az e-aláírás, milyen típusú dokumentumoknál fogadható el, megállja-e a helyét az e-aláírással hitelesített dokumentum a bíróságokon, hogyan viszonyul egymáshoz az iratkezelés és az e-aláírás, hogyan lehet kiküszöbölni a különböző formátumokat, mi a MELASZ ajánlása a formátum tekintetében, stb.

Idén először megjelenik szekcióként a „közszféra dokumentumkezelése” is, a tanúsított szoftverek szükségessége, az iratkezelés törvényi szabályozásának specifikumai következtében. A szervezők várják a közfeladatot ellátó szervek és intézmények (pl. önkormányzatok, oktatási intézmények, kórházak, központi közigazgatási intézmények) vezetőit, akik illetékesek intézményük informatikai struktúrájának fejlesztéséért, üzemeltetéséért.

A kétnapos rendezvény részletes programját az IIR honlapján lehet megtekinteni.

(x)

Azóta történt

Előzmények