Kibertámadás-sorozat Szlovákiában

Helyi beszámolók szerint a szlovák online tér az utóbbi napokban masszív túlterheléses támadásoknak van kitéve, melyeket a világ különböző pontjairól indítanak.

A DDoS-támadásokról a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynöksége (NASES) tájékoztatta tegnap a szlovák hírügynökséget, a TASR-t – írta meg a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

Lukáš Sojka, a NASES vezérigazgatója elmondta: a masszív támadás múlt pénteken, június 8-án kezdődött, majd egész hétvégén folytatódott, a támadást végrehajtó gépek többségei az USA-ban és Kínában található. A NASES üzemelteti többek között a slovensko.sk portált és a Govnet kormányzati adathálózatot.

„Hétfőn, június 11-én, 10:23 és 10:35 között az előző heti támadásoknál egy körülbelül 30-szor erősebb DDoS-támadásra került sor. Az egyik célpont a slovensko.sk volt, amely a feltüntetett időben nem tudta kiszolgálni az állampolgárokat” – magyarázta Sojka, hozzátéve: a támadásokat elsősorban Franciaországból, Kínából és Nagy-Britanniából indították. A NASES munkatársai különféle intézkedésekkel védekeztek, például átmenetileg korlátozták a slovensko.sk elérhetőségét külföldről. A szakemberek továbbá blokkolták a támadók IP címét.

Sojka szerint nagy a valószínűsége, hogy további támadásokra is sor kerül, melyek ellen folyamatos védekezésre kényszerülnek.

Azóta történt

Előzmények