Az Europol megbuktatta a DDoS-szolgáltatást

Az üzemeltető és társai biztosították bárkinek, hogy súlyos túlterheléses támadásokat indítsanak.

Egy összehangolt nemzetközi akció keretében a hatóságok lekapcsolták a hírhedt webstrasser.org oldal, a horvát rendőrök pedig őrizetbe vettek egy 19 éves horvát fiatalembert, akit a honlap irányításával gyanúsítanak.

A webstresser.org volt az egyik legnagyobb olyan internetes szolgáltatás, amelyen keresztül a felhasználók célzott túlterheléses támadásokat (DDoS) hajthattak végre kiválasztott honlapok ellen az egész világon: 2018 áprilisáig a Webstresser 136 ezer regisztrált felhasználója közel 4 millió támadást indított különböző bankok, üzleti szektorok és állami intézmények ellen.

A rendőrség azzal vádolja a gyanúsítottat, hogy súlyos bűncselekményt követett el informatikai rendszerek, programok és adatok ellen, amiért nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat. A horvát rendőrség mellett a nemzetközi akcióban holland, brit, kanadai, szerb, spanyol, olasz és hongkongi rendőrök is részt vettek, aki ezekben az országokban a horvát férfi segítőit, valamint honlapfelhasználókat is letartóztattak. A kétnapos akció során a holland rendőrök azonosították a szolgáltatás szervereit, majd szerda reggel leállították őket.

A szolgáltatás felhasználói online platformon keresztül befizettek 15 eurót vagy annak megfelelő bitcoint, és a webstresser.org a számukra biztosított infrastruktúráján keresztül DDoS-támadásokat hajthattak végre tetszőleges, általuk kiválasztott célpontok ellen – olvasható a rendőrségi közleményben.

Azóta történt

Előzmények