Csöves hibrid fejhallgató erősítő készül a Raspberry Pi minigéphez

A Pi2 Design több, Raspberry Pi-hez szánt terméket is letett az asztalra, most pedig a közösségi kalapozós finanszírozás (aka Kickstarter) keretein belül az alájuk tartozó Pi2Media divízió egy újabb projekten dolgozik, mely egyszerűen csak a "Hybrid Tube Amp" elnevezést viseli magán. A teljes nevén 503HTA Hybrid Tube Amp HAT – ahogy neve is mutatja – egy hibrid (csöves előerősítőből és FET végfokokból álló) fejhallgató erősítő, amelyet a Raspberry Pi családhoz szánnak, így a Pi 40 lábas portján keresztül illeszthető.


[+]

Az alapot a hosszú évek óta ismert Bravo V2 dizájn adja, amelyen minden olyan ajánlott átalakítást elvégeztek, melyek az idők során – tapasztalati úton – összegyűltek. A 32-300 ohmos fejhallgatókkal is megbirkózó terméken Burr-Brown PCM5102A DAC, 12U7-es (ECC82) vagy 6922 (ECC88) elektroncső, IRL510 MOSFET és LM317A stab IC alkotta (amit a rev 2-ben felváltottak a TO-220-ra) A osztályú végfok, valamint Nichicon MUSE kondenzátorok találhatóak. Emellett állítható előfeszültség potméterek, kimeneti impedancia jumper (1,5 ohm, 32 ohm, 100 ohm), stabilizált fűtőfeszültség, állítható gain (2V, 4V, 6V), 3,5 milliméteres jack kimenet, valamint dedikált 24 voltos tápbemenet található.


[+]

Nyilvánvaló, hogy az 503HTA Hybrid Tube Amp HAT nem csúcskategóriás hangeszköz, és a hibrid kialakítás révén csak részben csempészi vissza a sokak által kedvelt "csöves hangzásvilágot", de mindenképpen figyelemre méltó, már csak az akrilházas felépítmény miatt is, és vélhetően az eddig látott opciókhoz képest is remek hangzást nyújt.


[+]

A termék, és magát a gyűjtés sikerét is jelzi, hogy a 20 000 dolláros célt már jócskán meghaladták, jelenleg – 27 nappal a leintés előtt – közel 65 000 dolláron áll a számláló, így további finomítások, extrák is várhatóak. A korán kelők 100 dollárért juthattak hozzá az első darabokért, de ez a lehetőség már elfogyott, de a 109 és 119 dolláros opciókból még akad néhány. A kész termék amúgy 149 dolláros áron kerül majd forgalomba, melyhez igény szerint választható a két ajánlott cső közül az egyik. Természetesen az árban maga a Raspberry Pi nincs benne, azt külön kell megvásárolni.