Százmillió dollárt lopott el a netes Rózsa Sándor

A történtek után az internetes üzletben érintett multinacionális vállalatoknak is át kell gondolniuk, hogy vállalatirányítási és ellenőrzési rendszereiken hol találhatóak rések.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma tegnapi közleményében egy vádemelésről számolt be, mely sem technológiai, sem bűnüldözési, sem szigorúan jogi értelemben véve nem érdemel különösebb figyelmet, ám a részleteket megnézve, összességében az elkövető „pofátlansága” és „szellemessége” miatt kissé mégis a magyarok számára jól ismert „viszkis” történetére emlékeztet.

A közlemény szerint egy már letartóztatott lett állampolgárságú férfi, Evaldas Rimasauskas ellen indult meg az eljárás, akit azzal vádolnak, hogy 2013 és 2015 között legalább két nagy technológiai céget károsított meg adathalászat útján, és összesen százmillió dollárhoz jutott illegálisan.

Felkészült volt, az biztos

A 48 éves elkövető a vádirat szerint létrehozott egy olyan céget, melynek pontosan ugyanaz volt a neve, mint egy Lettországban legálisan működő ázsiai hardvergyártó leányvállalatának, és ennek a kamu vállalkozásnak több bankszámlát is nyitott, egyrészt Kelet-Európában, másrészt Cipruson.

A szóban forgó ázsiai vállalat nevében – mely cég a beszámoló szerint gyakran futtat le több millió dolláros pénzügyi tranzakciókat a csalás áldozatául esett vállalatokkal – hitelesnek látszó e-mailekben a kipécézett technológiai nagyvállalatok alkalmazottait valamilyen, szintén hitelesnek tűnő hivatkozással rábeszélte arra, hogy pénzt utaljanak az általa megadott bankszámlára (vagyis bőségesen rendelkezett információkkal az adott vállalat gyakorlatáról és szokásairól).

És a szinte megvalósíthatatlannak tűnő feladatot megoldotta: állítólag legalább két amerikai technológiai nagyvállalatnál is sikerrel járt (olyanoknál, ahol az egyszeri több millió dolláros pénzmozgás nem szokatlan, és akik a vádirat szerint szegmensükben világelsők) – minimum százmillió dollárhoz jutott hozzá ezzel a módszerrel. (Az egyik egy „multinacionális tevékenységet folytató technológiai nagyvállalat”, a másik egy „multinacionális tevékenységet folytató, online közösségi médiavállalat”.)

Addig jár a korsó

Az amerikai nyomozók feltárták, hogy miután a cégek elutalták a kért összeget Lettországba és Ciprusra, azt az elkövető azonnal továbbította más számlákra, szerte a világon, pl. Szlovákiába, Litvániába, Hongkongba és Magyarországra. Hogy a bankok ellenőrzési rendszerét megtévessze, Rimasauskas a fenti amerikai cégek nevében hamisított szerződéseket, számlákat és leveleket prezentált. Ez azonban csak átmeneti sikerrel járt, a nyomozás épp a bankoktól indult, akik a szokatlan pénzmozgásokat regisztrálva hívták fel a gyanús történésekre a rendőrség és az érintett vállalatok figyelmét.

A tárgyalás során a férfit online módon elkövetett csalással és három rendbeli pénzmosással vádolják – ezek maximális büntetése akár 20 év börtön is lehet, minden egyes esetben –, emellett felróják neki a személyazonosság-lopást is, ennek büntetése a többihez képest elenyésző, maximum két év elzárás.

Azóta történt

Előzmények