Az FBI távolról tisztítja meg a fertőzött amerikai számítógépeket

Már az elmúlt hetek híradásaiból is világos lehetett, hogy amiről világszerte sok szó esett az elmúlt években, nevezetesen, hogy a zombihálózatok ellen szervezetten, államilag kell fellépni, már nemcsak terv: az Egyesült Államok hatóságai a közelmúltban iparági támogatással, központi akciókkal igyekeznek a botnetek számát csökkenteni. Igaz, ez még nem a vágyott globális, összehangolt védekezés, de az ország területét és fejlettségét tekintve komoly lépés a világ fertőzöttségének mérséklésére is.

A botnetek felszámolására indított kampány keretében most egy újabb részakció kezdődik: az Igazságügyi Minisztérium felhatalmazása alapján a hatóságok a Coreflood nevű botnetbe bekapcsolt fertőzött gépek egy hónapig tartó megtisztítását indították el.

A távolról végrehajtott takarítást szigorúan szabályozzák, mivel a minisztériumi engedély alapján a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) végzi a tevékenységet: azonosítják a fertőzött gépeket, engedélyt kérnek a felhasználótól, majd távolról lefuttatják az eltávolító programot.

coreflood

A folyamatra az után kerül sor, hogy a Coreflood botnet irányító szervereit a hatóságok két hete lefoglalták, és kiderült, hogy több mint kétmillió számítógépet kapcsoltak be a rendszerbe. A központ szétesése után most az a szakemberek feladata, hogy a fertőzést okozó trójait eltávolítsák ezekről a gépekről, nehogy új központok beiktatásával újra feltámadjon a botnet.

Az akció következtében a Coreflood tevékenysége az USA-ban 90, világszerte 75 százalékkal mérséklődött, de a minisztérium még nem elégedett, tárgyalnak a vírusvédelmi cégekkel, hogy azok segítségével még lejjebb szorítsák a fertőzött gépek számát.

Azóta történt

Előzmények