Megoldották: a virtuális csajokat már meg is lehet fogdosni

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem Robotikai Intézetének kutatói kedden jelentették be, hogy sikerült egy olyan eszközt, interfészt előállítaniuk, melynek segítségével a számítógép által megalkotott háromdimenziós alakzatokat „megtapinthatjuk”, illetve manipulálhatjuk. A „Maglev” nevet viselő, mágneses elven működő eszköz az emberi érzékelés számára a tárgy valóságos jelenlétét szimulálja.

A Ralph Hollis által vezetett kutatócsoport által megalkotott eszköznél a felhasználó egy vezérlőkart mozgat egy fura „edényben” („flotor”), s közben optikai szenzorok adják vissza a számítógép képernyőjén található alakzat méreteit és pozícióját. Az „edényben” elhelyezett tekercsek fogják a jeleket, majd szabályozzák a mágnesek működését.

A team már 1997-ben lefektette a technológia alapjait, de csak mostanra sikerült a költségeket annyira lecsökkenteni, hogy érdemes legyen megépíteni egy ilyen berendezést. Azóta már készítettek 10 másolatot, melyeket különböző egyetemek és kutatóintézetek részére adnak át. Az igazán nagy dobásnak azt érzik, hogy a hasonló jellegű készülékek mechanikus szerkezeti elemeit ki tudták küszöbölni, mivel a mágneses levitáció rengeteg hibalehetőséget, nehézkességet megszüntetett, emellett tökéletesebb érzékcsalódást képes előidézni.

A technológiát fejlesztők reményei szerint feltehetően a tervezésben, az orvosi és a fogorvosi gyakorlatok során, a szórakoztatásban és a robotfejlesztés területén lehet majd komoly sikerrel használni. A készülék jelenlegi fejlettségét annak köszönheti, hogy az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány 300 ezer dollárt biztosított a továbbfejlesztésre.

A kutatók hivatalosan március 13-án mutatják be az eszközt – melyet 50 ezer dolláros egységáron már a nyáron piacra szeretnének dobni –, az IEEE 16. szimpóziumán.

A fejlesztők a YouTube-on két bemutatóvideót is elhelyeztek:

Azóta történt

Előzmények