A kiberbűnözők új célpontja: az RDP

A távoli asztali elérést biztosító protokoll ellen folytatott brute force támadások jelentősen növekedtek a karantén időszak kezdete óta.

Azzal, hogy munkavállalók milliói otthoni munkavégzésre kényszerültek az elmúlt hónapokban, a távoli elérésű eszközök használata exponenciálisan nőtt.

Ezen átmenet mellett számos, a járvány miatti izoláció által érintett régióban, köztük a legtöbb nagy európai országban kialakult egy másik tendencia: az RDP – az egyik legnépszerűbb a munkaállomásokhoz vagy szerverekhez használt távoli elérési eszköz – ellen indított brute force támadások számának jelentős emelkedése – írják a Kaspersky szakemberei friss jelentésükben.

A brute force-támadások során a támadók megpróbálják megszerezni az RDP használójának felhasználónevét és jelszavát, véletlenszerűen tesztelve a különféle lehetőségeket, amíg meg nem találja a megfelelő párt. Miután ez megtörténik, a támadó távoli hozzáférést szerez a hálózat kiszemelt számítógépéhez, amelynek segítségével szinte bármit megtehet az eszközzel – a kémkedéstől az információk ellopásáig.

A Bruteforce.Generic.RDP család ellen elkövetett támadások száma országonként, 2020. február – április:

Kaspersky
[+]

Ahogy az ábrán is látható, a támadások számának növekedése március elején kezdődött, amikor sok ország kényszerült karanténba. Márciusra a brute force-támadások száma a kiválasztott országokban a februári 28 763 176-ról 96 724 857-re növekedett, amely mintegy 236%-os növekedést jelent az előző havi támadások számához képest.

Ráadásul az RDP-protokoll nem az egyetlen, amely kitett a kiberfenyegetéseknek: tavaly év végén a Kaspersky szakértői 37 sebezhetőséget fedeztek fel a másik népszerű távoli elérést biztosító protokoll, a VNC négy, különböző megvalósításában.

„Számos vállalatnál szükségszerű volt, hogy nagyon gyorsan áttérjenek a távmunkára, anélkül, hogy időt biztosítottak volna a megfelelő biztonsági intézkedések bevezetésére. Ezáltal sokkal kitettebbé váltak az ilyen típusú támadásoknak, mivel alkalmazottaiknak otthoni számítógépeikről be kell jelentkezniük a vállalati rendszerbe, amelynek kapcsolata a hálózattal rendszerint csak kevéssé védett. A távoli munka folytatódásával az alkalmazottaknak további biztonsági óvintézkedéseket kell tenniük – kezdve egy erős jelszó létrehozásával a távoli elérési eszközökhöz” – mondta Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági kutatója.

Azóta történt

Előzmények