Broadband-boom Közép- és Kelet-Európában

Tavaly több mint duplájára nőtt a széles sávú internet-hozzáférések száma a közép- és kelet-európai régióban, míg az idén további dinamikus, több mint 75 százalékos növekedés várható – áll az IDC-nek a térség 11 országát vizsgáló tanulmányában. A régióban – a kapcsolatok számát és értékét tekintve – Lengyelország és Magyarország áll az élen: a két piac együtt az összes DSL-hozzáférés 65 és az összes kábeles elérés 55 százalékát mondhatta magáénak. Ugyanakkor a széles sávú penetráció a kisebb piacokon, Szlovéniában és Észtországban a legmagasabb – itt az internetpenetráció eléri a nyugat-európai szintet.

Joshua Budd, az IDC vezető távközlési elemzője elmondta, hogy a széles sávú szolgáltatások a régió távközlési piaca növekedésének egyik fő mozgatórugói. Noha a broadband hozzáférések száma még várhatóan évekig stabilan növekszik, a szolgáltatóknak olyan hozzáadott szolgáltatásokat kell kínálniuk, melyekkel ellensúlyozhatják a csökkenő árak okozta bevételkiesést.

A tanulmány – mely Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia piacait vizsgálja – azt is megállapítja, hogy a nem DSL- vagy kábeles alapú széles sávú megoldások (így a vezeték nélküli vagy műholdas hozzáférések) továbbra is csupán marginális szerepet játszanak a térségben.

Azóta történt

Előzmények