Bővítőkártyák HyperTransport interfésszel

A HyperTransport Technology Consortium bejelentette, hogy elkészült az a szabvány, amely lehetővé teszi HyperTransport csatolófelületet használó bővítőkártyák alkalmazását Extended ATX (EATX) formátumú, tipikusan szerverekben, illetve többprocesszoros munkaállomásokban használatos alaplapokon. A HyperTransport nemcsak nagy adatátviteli sebességet képes biztosítani, de késleltetése is kicsi, így professzionális környezetben számos alkalmazási területen bizonyulhat megfelelő megoldásnak.

A HTX interfész specifikációja 8 vagy 16 bites kapcsolatot, 800 MHz-es órajel mellett maximálisan 1,6 GT/s sebességet tesz lehetővé (ez egyúttal a legnagyobb szabványosított órajel is). A csatolófelület 12 és 3,3 voltos tápfeszültséggel szolgál, együttes használatukkal a kártya energiaigénye 63 wattig elégíthető ki. A megoldás további előnye, hogy sem az alaplapok, sem a bővítőkártyák tekintetében nem feltételez különleges gyártási eljárást, beéri a költséghatékonyan előállítható négyrétegű nyákkal is.

Méretét tekintve a HTX a hagyományos PCI-kártyák nyomdokain halad; 1U magas szerverházakban itt is mód van egy riser card közbeiktatásával a kártya elfektetésére. Az implementálási költségek visszafogása érdekében a testület egy további trükköt is bevetett: az interfész fizikai jellemzőinek meghatározásakor egy már meglévő szabványra támaszkodott. Az ábrán látható, hogy a teljes HTX-foglalat két, a PCI Expressnél használt aljzatból áll össze. A helytelen csatlakoztatások kivédésére a PCIe x16 és x1 formátumú aljzatot a PCIe-hez képest 180 fokkal elforgatva szerelik az alaplapra.


Forrás: HyperTransport Consortium