A nagy böngészők elhasalnak az Acid teszten

Acid2

A nyílt forráskód világával kapcsolatos híreket közlő Hup.hu egyik közreműködője egy publikus wikit hozott létre, amelyen arról győződhetünk meg, hogy a böngészők – a leggyakrabban használtak csakúgy, mint a kifejezetten kuriózumszámba menők – miként boldogulnak az internetes szabványok elterjesztéséért dolgozó Web Standards Project úgynevezett Acid2 tesztjén. Ez a próba arra szolgál, hogy a programok fejlesztői könnyen ellenőrizni tudják: a termékük képes-e megfelelő módon kezelni azokat az eljárásokat, amelyeket a szabványos honlapok készítői alkalmaznak. Ezek között van többek között a World Wide Web Consortium (W3C) által kidolgozott HTML 4.0 és CSS specifikáció, az átlátszó PNG vagy éppen az abszolút, a relatív és fix pozicionálás.

Az Acid2 tesztet bárki elvégezheti az általa használt böngészővel: csak össze kell hasonlítania a képet, amit látnia kéne azzal, amit a szoftvere megjelenít a szabványoknak megfelelő elemekből összeállított honlapból. A Web Standards Project honlapján az érdeklődők egy részletes leírást is elolvashatnak arról, hogy mi miért szerepel a tesztben, és hogyan kéne visszaköszönnie a megjelenített oldalon.

Bár ez eddig is ismert volt, az összeállításból jól látszik, hogy a leggyakrabban használt böngészők közül a Firefox 2, valamint az Internet Explorer 6 és 7 elhasal a teszten, a Safari és az Opera 9 viszont veszi az akadályt. Biztató ugyanakkor, hogy a jövőre megjelenő Firefox 3 – legalábbis a béta eredménye ezt mutatja – már szintén szabványkövető lesz. A jelesre vizsgázott szoftverek között van még a linuxos Konqueror és a SeaMonkey 2.0 tesztverziója is. Mivel az eredményeket a böngészők nevének ábécésorrendjében bemutató wiki bárki által szerkeszthető, az ott még nem szereplő szoftverekkel lehet bővíteni a listát.

Azóta történt

Előzmények