Jön a Firefox 3 második bétája

A fejlesztők már tesztelik a nyílt forrású böngésző második bétáját, amely – ha minden jól megy – december 21-én a nagyközönség számára is elérhető lesz. Amint a Mozilla-blogokból szemezgető Computerworld híradásából kiderül: a első bétából legalább három fontos bug át fog öröklődni a másodikba, de ezek miatt nem akarták visszatartani az újabb előzetes kiadását.

Hirdetés

Az új béta nem csak hibajavításokat tartalmaz. Újdonsága többek között – írja a Firefox.hu – az AwesomeBar funkció a címsorban, amely gépelés közben javaslatokat tesz a böngészési előzmények és a könyvjelzők adatbázisa alapján (nemcsak az URL-ek első néhány betűjét veti össze, hanem a teljes címben és az oldalleírásokban is keres), valamint a linuxos grafikus környezetekhez való automatikus illeszkedés.

A Firefox 3 egyik nagy durranása a Places könyvjelzőkezelő. A Places projekt az előzmények és a könyvjelzők kezelésének megreformálására született. Az ötletet a fejlesztéséhez az a felismerés adta, hogy noha az internetezők nagy százalékban már korábban látogatott oldalakat keresnek fel, gyakorlatilag nem használják az előzményeket és a könyvjelzőket. A terv az, hogy az SQLite adatbázismotorra épülő Placesszel egyszerűbb lesz a könyvjelzőket elmenteni és azokat kezelni.

További újdonság, hogy a böngésző a Google feketelistái alapján blokkolja a rosszindulatú programokat terjesztő weboldalakat, hatékonyabban véd az adathalász szájtok ellen, sőt a letöltéskezelőben is kiszűri a fertőzött fájlokat. Nem mellékes az sem, hogy a Firefox 3 már nem bukik el az internetes szabványok elterjesztéséért dolgozó Web Standards Project úgynevezett Acid2 tesztjén, amely azt vizsgálja, hogy a program képes-e megfelelő módon kezelni a szabványos honlapok készítői által használt eljárásokat.

A nyáron a Mozilla még úgy tervezte, hogy a böngésző 3-as verziójának végleges változata decemberre elkészül, de a fejlesztés sokat csúszott. Azt ma még nem tudni, hogy hány béta- és RC-stáció van még hátra, de az biztos, hogy a program leghamarabb 2008 első negyedévében jelenhet meg.

Azóta történt

Előzmények