Belassulhat az USA támogatása az Intel felé

A Kereskedelmi Minisztérium elutasította az első elosztási kérelmet.

Hirdetés

Bloomberg friss riportja szerint késhet az Intel számára szánt, CHIPS törvény által biztosított támogatás, amit az Egyesült Államok kormánya adna 8,5 milliárd dollár értékben. A csomagnak része még 11 milliárd dollárnyi alacsony kamatozású hitel, illetve egy 25 százalékos adójóváírás.

Az ügy alapját az adja, hogy a Kereskedelmi Minisztérium elutasította az első elosztási kérelmet, ugyanis kétségek merültek fel a vállalat pénzügyi nehézségeit látva. Ez persze még nem jelenti azt, hogy az Intel elbukná a támogatást, pusztán további követelményeket kell teljesíteni, többek között átfogó átvilágítási folyamatra, illetve bizonyos meghatározott célokat teljesítésére lenne szükség.

Az USA számára egyébként az Intel sikere kritikus fontosságú, tehát a vállalat bérgyártásra vonatkozó terveit mindenképpen erősíteni szeretnék. Ezáltal a két fél számára egységesen érdekében áll a megfelelő anyagi háttér megteremtése, ugyanakkor a jelenlegi helyzetet látva logikusnak tekinthető, hogy a Kereskedelmi Minisztérium pontosabban akarja látni a lehetőségeket, mielőtt a Santa Clara-i óriáscég hozzájut a tervezett csomaghoz. Minden bizonnyal a legfontosabb kérdés az Intel 18A node bevethetősége, hiszen hiába épülnek gyárak, ha nem lesz megrendelő a kiépülő kapacitáshoz.